Sverige behöver smartare städer

Sverige har goda förutsättningar i arbetet med att bygga smarta städer. Samtidigt är det andra storstäder i världen som leder utvecklingen. Det visar rapporten Smartare Städer för Hållbara Samhällen.

28 november 2017 digit

AdobeStock_112078421_2.jpg

– Med en digitalt mogen befolkning och god tillgång till uppkoppling har svenska kommuner utmärkta förutsättningar att ta en ledande position och uppnå regeringens högt ställda mål om att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter. Men när det gäller utvecklingen av smarta städer så finns det flera exempel på andra städer i världen som ligger före. Vi ser att det finns ett behov för svenska städer att lägga i en högre växel i digitaliseringsarbetet, menar Magnus Leonhardt, strategi- och innovationschef för Telia Sverige.

Drivkrafter

För att ta pulsen på digitaliseringsarbetet i svenska städer så har Telia och konsultföretaget Arthur D Little genomfört en studie där 12 städer fått svara på ett 20-tal frågor om bland annat drivkrafter, utmaningar, strategi, styrning och prioriteringar framåt för digitaliseringsarbetet. Resultatet har i rapporten sammanställts i en smart stad-barometer.

– Digitalisering och smart stad är viktiga satsningsområden för nästan alla städer i barometern och kommer att växa i betydelse de närmaste 3–5 åren. Men drivkrafterna för att digitalisera staden skiljer sig något åt – i de största städerna upplevs integration och social utveckling som största drivkraft, i övriga städer är det klimatpåverkan och miljö, berättar Martin Glaumann, partner på Arthur D Little

Framgångsfaktor

Cisco uppskattar att städer kan öka sin BRP, bruttoregionproduktion, med upp till 15 procent genom smart stad-satsningar. Samtidigt riskerar de städer som inte lyckas att bli ifrånsprungna i konkurrensen om investeringar och arbetskraft, samt missa möjligheten till besparingar i redan strama budgetar.

En framgångsfaktor som rapporten pekar på är att investera i en framtidssäker digital infrastruktur som gör det möjligt för it-system i olika förvaltningar och även hos externa aktörer att kommunicera med varandra. På så sätt skapas förutsättningar för att bygga ekosystem i städerna där olika förvaltningar, kommunalt ägda bolag och privata företag kan samverka för att möjliggöra nya innovativa digitala tjänster.

Singapore i topp

Men det är en väg kvar att gå i jämförelse med de städer som leder utvecklingen globalt, till exempel Barcelona eller Singapore. Enligt SmartAmerica Challenge kommer världens städer att investera närmare 350 biljoner kronor under de närmaste 20 åren, inom infrastruktur och IoT för att utveckla smartare städer.

De 12 städer som undersökts i smart stad-barometern är Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Jönköping, Lund, Umeå, Sundsvall, Västerås, Norrköping, Eskilstuna, Gävle. Rapporten i sin helhet bygger även på sekundär data från andra källor.

 

Senaste nytt

8000 svenska betalkort till salu på dark web

26 maj 2023

Två av tre kort som säljs på dark web, säljs tillsammans med annan privat information. Experter menar att de stulna betalkorten endast är ”toppen av isberget”. Korten säljs bland annat med användarens adress och telefonnummer, men också med personnummer och socialförsäkringsnummer. Detta visar NordVPN:s senaste undersökning.

Ny PTS-rapport: surf i 5G-nätet ökar snabbt

25 maj 2023

Minskat antal ringda minuter i telenätet, men en snabb ökning av 5G-nätsanvändningen. Det visar Post- och Telestyrelsens (PTS) rapport Svensk telekommarknad 2022.

Digitaliseringsrådet får förnyat förtroende

25 maj 2023

Regeringen har beslutat att Digitaliseringsrådets uppdrag förlängs till sista december 2026. Rådet ska fortsätta arbeta för att främja genomförandet av den allmänna digitaliseringspolitiken och digitaliseringen av kommuner, regioner och myndigheter.

Umeå startar klimatutmaning med öppna data

24 maj 2023

Umeå har lanserat klimatutmaningen Open Data Climate Challenge. Målet är att deltagare ska skapa innovativa klimatlösningar med hjälp av Umeås öppna data.

AI möjliggör konstsamarbete över fem århundraden

24 maj 2023

Baserat på arvet från fem ikoniska skulptörer har en samarbetspartner till Tekniska museet, med hjälp av AI och avancerade digitala tillverkningslösningar, tagit fram ”The Impossible Statue”. Konstverket har den senaste veckan uppmärksammats över hela världen. 

Stäng