Surfa Lugnt prisat

Organisationen Surfa Lugnt har fått första pris i den svenska deltävlingen i European Crime Prevention Award för sitt arbete för cybersäkerhet.

29 november 2017 it i skolan

AdobeStock_123215715_2.jpg

– I dag är barn och ungas vardag på nätet lika verklig och vanlig som mötet på skolgården eller idrottsplatsen. Samtidigt saknas tyvärr ofta vuxenvärlden på nätet. Vi försöker få föräldrar, lärare och andra vuxna att intressera sig för vad våra unga gör på nätet, att ställa frågor om hur det var på nätet idag, lika självklart som vi frågar hur det var i skolan. Att få representera Sverige i European Crime Prevention Award är fantastiskt positivt och blir en stor hjälp för att få uppmärksamhet av vuxna kring att vi måste engagera oss i barnens nätvardag, säger Kristina Axén Olin, ordförande för Surfa Lugnt.

Juryns motivering

"Surfa Lugnt är en organisation som arbetar för att ta tillvara det positiva som finns i ungas internetanvändande och samtidigt sprida kunskap om hur man hanterar faror på nätet.

Genom att samla myndigheter, företag och ideella organisationer arbetar Surfa Lugnt med en bred ansats för att sprida information och öka medvetenheten kring ungas nätvardag.

Med hjälp av bland annat Sveriges främsta experter på internetsäkerhet och barn- och ungdomsfrågor lyfter Surfa Lugnt fram en mångfald av perspektiv på hur man på ett lättillgängligt sätt kan öka medvetenheten och arbeta för ett positivt och tryggt internetanvändande."

Kunskap om faror

Surfa Lugnt arbetar för att tillvara det positiva som finns i ungas internetanvändande och sprider samtidigt kunskap om hur man hanterar faror på nätet. Organisationen har funnits sedan 2005 och ger bland annat tips och råd på olika språk om hur vuxna kan engagera sig i ungas nätvardag.

European Crime Prevention Award är en brottsförebyggande tävling som sedan 1998 årligen utser Europas bästa brottsförebyggande projekt/verksamhet. Årets tema är ”Cyber Safety”. Brå, Brottsförebyggande rådet, utser vinnaren av den svenska deltävlingen. Den europeiska finalen äger rum i Estland i december

Senaste nytt

Linkedin kan få GDPR-böter på 4,5 miljarder

2 juni 2023

Linkedin kommer att få en bot på över 4,5 miljarder kronor för att ha brutit mot GDPR. Santkionsavgiften är inte offentlig än men Microsoft flaggar redan nu för att den är på ingång.

EU och USA enade om uppförandekod kring AI

1 juni 2023

Vid handelstoppmötet i Luleå kom EU och USA överens om att införa en frivillig uppförandekod för AI. Uppförandekoden ska gälla fram tills dess att EU:s AI-lagstiftning AI Act är på plats. 

Nytt upprop: AI ett lika stort hot som kärnvapenkrig

31 maj 2023

350 personer som är ledande inom AI-området har i ett nytt uttalande pekat ut AI som ett lika stort hot som kärnvapenkrig och pandemier. Bland namnen syns exempelvis OpenAI:s vd Sam Altman och Max Tegmark från MIT. 

Ny studie: Svenskar önskar mer kontroll över sin data

30 maj 2023

Majoriteten av svenska konsumenter vill ha mer kontroll över sin data och är villiga att skippa bekvämlighet för större ägande. Speciellt gäller detta inom finansiella tjänster (77 procent) samt hälso- och sjukvård (73 procent). 

Appen som kan alla parkeringsskyltar

29 maj 2023

KTH-studenterna Zakarias Hedenfalk och Maximillian Claesson blev trötta på alla krångliga parkeringsregler och böter. Därför skapade de appen Nofine, som kan läsa av och förklara parkeringsskyltar.

Stäng