Ny PPA gör alla till ninjor

Watson och Siri hjälper oss att analysera information och få svar. Nu har forskare vid Linnéuniversitetet tagit fram en PPA, Parallel Programming Assistant, som på liknande sätt hjälper programmerare skapa programkod som bättre utnyttjar kapaciteten hos datorer och mobiler.

18 oktober 2017 digit

AdobeStock_70617096_2.jpg

Datorer, surfplattor, mobiler – alla innehåller processorer som kan arbeta med flera uppgifter parallellt. Men de flesta program och appar är utformade för att bearbeta uppgifter en i taget, sekventiellt, vilket innebär att stora delar av processorernas kapacitet inte används. För att utnyttja resurserna maximalt krävs avancerad kunskap i så kallad parallellprogrammering. Det är mycket svårare och de som är experter på detta kallas ibland ninja-programmerare.

– Det har utvecklats olika modeller för parallellprogrammering men många nybörjare gör ändå vanliga misstag som kan leda till försämrad prestanda eller till att ett program beter sig konstigt. Därför utvecklar vi en kognitivt baserad digital assistent som hjälp, säger Sabri Pllana, ledare för High-Performance Computing Center och lektor i datavetenskap vid Linnéuniversitetet.

Watson vs Jeopardyvinnare

Kognition är en samlingsterm för processer som handlar om bland annat kunskap, tänkande och information. Det kanske mest kända kognitiva datorsystemet är IBM:s Watson, som 2011 besegrade två tidigare mästare i tv-frågesporten Jeopardy. Apples Siri och Googles Nu är andra exempel på system som kan svara på frågor om hälsa, kalendrar, sport och annat.

– På ett sätt som liknar Siris kan vår Parallel Programming Assistant, PPA, svara på frågor som rör parallell programmering. PPA kan kommunicera och interagera i realtid via text och tal. En nybörjare på parallellprogrammering kan ställa frågor, så söker PPA i sin kunskapsdatabas efter ett lämpligt svar, berättar Sabri Pllana.

Forskarna bedömer att PPA:n snart kan användas som pedagogisk resurs på en grundkurs i parallellprogrammering – och att man i framtiden inte behöver vara en ninja för att utnyttja möjligheterna med parallellprogrammering.

Källa: Linnéuniversitetet

Senaste nytt

Kinas ChatGPT-utmanare: Covid-19 kom från amerikanska räkor

2 oktober 2023

För en dryg månad sedan gjorde det kinesiska företaget Baidu sin AI-chattbot Ernie tillgänglig för allmänheten. Chattbotten vill dock inte svara på frågor om uigurernas situation i Xinjiang, samtidigt som den menar att Kina är en demokrati och att coronaviruset har sitt ursprung i amerikanska räkor. 

Regeringen: Skärmkrav i förskolan försvinner

2 oktober 2023

Regeringen ger Skolverket i uppdrag att ta bort det krav som finns idag på att digitala verktyg ska användas i förskolan. Enligt skolministern lutar man sig delvis på den forskning som visar att för mycket skärmtid, för tidigt, bland annat kan hämma barns språkutveckling.

Nvidia utsatt för konkurrensgranskning och gryningsräd

2 oktober 2023

EU har inlett en tidig granskning av Nvidia, där man uttryckt oro över att bolaget använder sig av konkurrenshämmande metoder. Dessutom har franska myndigheter genomfört en gryningsräd på bolagets kontor i landet. 

Google: Nu kan du stoppa AI-träning på dina sajter

29 september 2023

Nu blir det möjligt att säga nej till att Googles generativa AI Bard tränas på dina sajter. Med hjälp av verktyget Google-Extended kan du blockera AI-skanningen av ditt innehåll. 

Färre än fyra av tio har strategi för devops-automatisering

29 september 2023

Enligt en ny studie ger investeringar i automatiserad devops en 61-procentig förbättring av programvarukvaliteten. Trots detta har färre än fyra av tio stora företag en tydlig strategi för just devops-automatisering.

Meta bäddar in ChatGPT-liknande AI i Instagram, WhatsApp och Messenger

28 september 2023

Den nya AI-assisten Meta AI ska ge användare information från internet i realtid och omvandla textpromptar till realistiska foton som går att dela med sina kontakter inom loppet av några sekunder. Inledningsvis lanseras AI-assistenten på Metas största plattformar för att senare tillgängliggöras i de smarta glasögonenRay-Ban Meta och bolagets VR-headset Quest 3.

Stäng