Medicinen som snackar med din läkare

Den amerikanska motsvarigheten till Läkemedelsverket – FDA – har för första gången godkänt ett digitalt läkemedel. Syftet är att sänka kostnaderna för patienter som inte följer läkarens ordinationer.

24 november 2017 it i vården

medicinWEBB.jpg

Foto: Adobestock

– När patienter inte följer det som en läkare har ordinerat i form av livsstilsvanor och medicin kan det bli mycket kostsamt för dem, säger William Shrank, chefsläkare och företrädare för hälsoplaner på Pittsburghs universitetssjukhus, i en kommentar till The New York Times.

Det handlar om medicinen Abilify som bland annat ordineras till personer som lider av schizofreni eller bipolär sjukdom.

Upplösningsbart chip

I ett samarbete med en startup i Kalifornien har läkemedelstillverkaren Otsuka tillverkat en variant av sin medicin som innehåller ett litet chip. Chippet består av koppar, magnesium, och kisel, och ger ifrån sig en elektrisk signal när det löses upp av magsyran.

Denna signal skickas till en liten mottagare som sitter i ett plåster på vänster bröst, som i sin tur, via blåtand, skickar signalen vidare till en app i patientens telefon.

I telefonen har patienten sen möjlighet att fylla i information om hur de mår där och då, och sedan skicka informationen till den eller de läkare som man kommit överens med ska få ha tillgång till informationen.

Farhågor finns

Men alla är inte lyriska över utvecklingen. En del läkare höjer ett varningens finger dock gällande de etiska aspekterna av en sådan här teknisk utveckling i medicin vi stoppar i oss.

– Det är lite ironiskt att tekniken för första gången testas i en medicin som ges till människor med sådana här mentala sjukdomar. Det är som en biokemisk Big Brother, säger Jeffrey Lieberman, ordförande för den psykiatriska avdelningen på Columbiauniversitetet, till the New York Times.

Senaste nytt

Google: Nu kan du stoppa AI-träning på dina sajter

29 september 2023

Nu blir det möjligt att säga nej till att Googles generativa AI Bard tränas på dina sajter. Med hjälp av verktyget Google-Extended kan du blockera AI-skanningen av ditt innehåll. 

Färre än fyra av tio har strategi för devops-automatisering

29 september 2023

Enligt en ny studie ger investeringar i automatiserad devops en 61-procentig förbättring av programvarukvaliteten. Trots detta har färre än fyra av tio stora företag en tydlig strategi för just devops-automatisering.

Meta bäddar in ChatGPT-liknande AI i Instagram, WhatsApp och Messenger

28 september 2023

Den nya AI-assisten Meta AI ska ge användare information från internet i realtid och omvandla textpromptar till realistiska foton som går att dela med sina kontakter inom loppet av några sekunder. Inledningsvis lanseras AI-assistenten på Metas största plattformar för att senare tillgängliggöras i de smarta glasögonenRay-Ban Meta och bolagets VR-headset Quest 3.

Ivo:s straffavgift till Lund fastslagen – samtidigt klandrar kommunen Ivo

28 september 2023

Inspektionen för vård om omsorg (Ivo) krävde Lunds kommun på cirka en och en halv miljon kronor i straffavgift till följd av bristande it-säkerhet, under september 2022. Förvaltningsrätten har nu avslagit Lunds kommuns överklagan mot beslutet. Samtidigt klandrar kommunen Ivo i ett annat ärende rörande kritik om bristfälliga språkkunskaper hos sjukvårdsperonal. Det rapporterar Sydsvenskan. 

Googles 25 år – detta har hänt

27 september 2023

Google har under september månad haft 25-årsjubileum eftersom att det är 25 år sedan Google Inc. lanserades officiellt. Och det är mycket mer än bolagets logga som förändrats sedan dess.

Regeringen satsar 65 miljoner på 6G

27 september 2023

Sverige har som mål att ta täten i utvecklingen kring sjätte generationens trådlösa system. Därför satsar regeringen nästa år 65 miljoner kronor på forskning och innovation inom 6G. Vetenskapsrådet erhåller 15 miljoner och Vinnova 50 miljoner. 

Stäng