Malware i bankomater

Cyberbrottslingar behöver inte längre komma i kontakt med en bankomat för att råna den – de tar sig istället in i bankens nätverk via phishing-mejl.

4 oktober 2017 säkerhet

bankomatWEBB.jpg

Genom att locka fram uppgifter via phishing till bankanställda har hackare lyckats installera malwaret Ripper på bankomater i hela Thailand och tillskansa sig 12 miljoner baht, vilket motsvarar cirka 3 miljoner kronor.

I flera av den här typen av attacker har den infekterande mjukvaran varit självupplösande, det vill säga inget spår kan ledas till brottslingarna, som därmed kan sitta på avstånd och se till att automaterna spottar ut pengar till kumpaner på plats.

Det är Trend Micro som i ett samarbete med Europol har kartlagt och analyserat den här nya sortens attacker mot bankomater.

– Idag är det en svår ekvation för företag att både skydda sig mot de ständigt nya hot som kommer och samtidigt uppdatera sina rutiner för att hela tiden gå i takt med de regulatoriska kraven. Att vi samverkar med en organisation som Europol skapar intressanta synergieffekter i form av både kunskap och resurser som kommer banker och andra organisationer till del i både Sverige och Europa, säger Johan Jarl, it-säkerhetsexpert på Trend Micro i Sverige.

För att komma åt pengarna i en bankomat har hackare tidigare varit tvungen att vara i fysisk kontakt med den, ofta genom att plocka isär exteriören och föra över ett malware med en usb-sticka.

Källa: Trend Micro

Senaste nytt

IMY:s nya innovationshubb

28 mars 2023

Inom sitt regeringsuppdrag har Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) utfört ”metod- och kunskapsutvecklande insatser" för olika aktörer i samhället. Detta har nu mynnat ut i en ny innovationshubb.

AI-styrda drönare ska sköta Eon:s besiktning

27 mars 2023

Drönare som styrs av AI ska ersätta helikoptrar när det gäller Eon:s årliga kontroller av det 24 000 kilometer långa luftburna elnätet. Drönarna ska öka kvaliteten och leveranssäkerheten samt minska bolagets miljöpåverkan. 

44 procent av kommuner och regioner utsatta för cyberattacker

27 mars 2023

Närmare hälften av Sveriges kommuner och regioner har utsatts för it-attacker det senaste året, visar en ny enkät. Ett exempel är förra veckans attack mot 150 kommuners trygghetslarm, som misstänks vara en rysk aktion. För att komma tillrätta med problemen krävs bland annat att offentlig sektor ställer ökade krav på sina leverantörer.

Regeringen: Låt kommuner kameraövervaka utan tillstånd

24 mars 2023

Snart kan det bli lättare för Sveriges kommuner att kameraövervaka. Som ett led i att vända brottsutvecklingen föreslår regeringen nämligen att kommuner inte ska behöva tillstånd för att sätta upp övervakningskameror i fortsättningen. 

Stäng