Kolla om du är hackad

En av tio svenskar har drabbats av missbruk eller stöld av identiteter på nätet. Nu lanseras en gratistjänst där alla kan se om personliga uppgifter blivit läckta. Hackad.se informerar om när det skedde, vilka konton som berörs och vilken risknivå det innebär.

25 August 2017digit
AdobeStock_116020240_2.jpg

I dag finns miljoner svenska konton och lösenord öppet tillgängliga på nätet via dolda sajter, hacker-communities och en mängd andra forum. Gratistjänsten Hackad.se hjälper användare undvika att deras konto kapas genom att tidigt uppmärksamma om några kontouppgifter kan vara läckta via dessa forum.

En av tio

Hackad.se är en omfattande databas över läckta kontouppgifter och med särskilt fokus på svenskrelaterat innehåll. Databasen är en av världens största och innehåller över tio miljoner uppgifter som berör svenskar. Bakom Hackad.se finns det svenska teknikbolaget ProtectMe.

En av tio har varit med om att deras uppgifter missbrukats på nätet visar en undersökning som Novus genomfört på uppdrag av ProtectMe. Efter sommarens it-skandal inom Transportstyrelsen där känsliga uppgifter läckte kring bland annat körkortsregistret, kan man bara spekulera i hur många svenskar som kan komma att vara drabbade under den närmaste framtiden.

Farlig myt

Det finns en myt om risken att bli hackad bara finns om man besöker ”skumma sajter”. Så är det tyvärr inte. Det finns många exempel på kända sajter som blivit utsatta för hackerattacker och där användaruppgifter läckts och spridits. Samtidigt ökar id-kapningar och nätbedrägerier i Sverige i takt med att vi blir allt mer uppkopplade och den organiserade brottsligheten allt mer digital.

Så skyddar du dig på nätet

  • Använd aldrig samma lösenord på flera sajter för samma användaridentitet/mejladress.
  • Byt lösenord ofta på de konton du använder.
  • Blanda versaler, gemener, siffror och gärna specialtecken när du skapar ett nytt lösenord.
  • Tänk på att skydda alla dina uppkopplade enheter som hemmaroutern, smart-teven och webbkameror.
  • Dubbelkolla alltid avsändaren innan du öppnar ett mejl. Det görs enkelt genom att hålla muspekaren över namnet på avsändaren (eller trycka på surfplattan).
  • Ha alltid all programvara på dina enheter uppdaterade till senaste versionen.

  Källa: ProtectMe

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng