Fri surf ger guldkant på semestern

Med fri roaming inom EU blir semesterresan ännu bättre enligt en ny undersökning. Men det finns också nackdelar med den nya friheten. Som sand i mobiltelefonen.

1 augusti 2017 Digit

AdobeStock_164587194_2.jpg

Den 15 juni försvann roamingavgiften inom EU och förändringen har redan påverkat svenskarnas semestervanor enligt en undersökning med drygt tusen deltagare som gjorts på uppdrag av Telenor. Nästan åtta av tio, 77 procent, tycker att fri roaming har förändrat deras sociala liv på semestern och 94 procent anger att det har påverkat kvalitén på semestern.

Nästan varannan person i undersökningen uppger att de känner sig mer avkopplade när de alltid kan vara uppkopplade. Sex av tio säger sig ha mer kontakt med familj och vänner genom röst- eller videosamtal. Det är också lättare att ta vara på utbudet på semesterorten, från karttjänster till lokala smultronställen och de bästa restaurangerna. 81 procent tycker det är skönt att slippa leta efter wifi och 75 procent säger att de nu slipper oroa sig för höga mobilräkningar.

Myntets baksida

Det finns också baksidor med fri surf. Tre procent känner sig mer stressade av att alltid vara uppkopplade och tillgängliga även i utlandet. Drygt fyra procent anser att den ökade uppkopplingen gör det svårare att få kvalitetstid med medresenärerna och cirka sex procent av de som varit på solsemester säger att de oftare fått solkräm, sand eller vatten på mobilen.

 

Här har surfen ökat mest - de sju mest populära surfländerna i Europa

  1. Cypern 2 563 %
  2. Spanien 1 791 %
  3. Grekland 1 635 %
  4. Polen 1 353 %
  5. Frankrike 1 294 %
  6. Italien 1 267 %
  7. Storbritannien 1 105 %

 Källa: Telenor

Senaste nytt

Nederländerna högkvarter för Natos nya multimiljardfond

22 mars 2023

Nederländerna har valts till att hantera och agera högkvarter för Natos nya innovationsfond (NIF), värd 1 miljard euro. Fonden ska investera i europeiska startup-företag som utvecklar teknologier som kan användas i militär- och försvarssyften.

Almega: Tillväxten i Sveriges techsektor lägst på tio år

21 mars 2023

Tillväxten i den privata tjänstesektorn har fallit kraftigt det senaste året. Detta gäller även techsektorn, som har den lägsta tillväxten på över tio år. Den oroliga ekonomin märks även på den globala techsektorn, där varsel fortsätter på flera håll.

It-attack skapar störningar i trafiken i Västsverige 

21 mars 2023

Under måndagsmorgonen uppstod stora problem i anropstrafiken i Västsverige, till följd av en it-attack mot en systemleverantör som används av flera trafikföretag. Problemen väntas kvarstå fram till söndagen, minst. 

App försvårar för AI att kopiera konstnärer

20 mars 2023

Gratis-appen Glaze ska försvåra för generativa AI-modeller att använda sig av originalkonst för att skapa liknande konst. Det är forskare vid University of Chicago som tagit fram verktyget.

Microsofts kryptoplånbok i Edge

20 mars 2023

Microsoft utvecklar vad som verkar vara en sorts kryptoplånbok till sin webbläsare Edge. Kryptovalutan Ethereum är en av tillgångarna som kommer kunna hanteras där. Men än så länge är projektet under tidig utveckling.  

Stäng