Spel som förändrar

Kan spel bidra till att förändra beteenden och attityder i internationella samhällsfrågor? Nu utvärderas det indiska spelet Missing som handlar om människohandel av forskare inom Serious Games vid högskolan i Skövde.

13 december 2017 digit

AdobeStock_73410813_2.jpg

Högskolan i Skövde bedriver forskning kring Serious Games, det vill säga intressanta spel med syfte att förmedla ett specifikt budskap. En av forskningsfrågorna handlar om hur spellokalisering sker i mindre spelföretag runtom i världen.

– Missing är ett intressant exempel. Då människohandeln är ett problem som behöver angripas globalt, behöver informationen kunna förmedlas slagkraftigt till andra länder, regioner, och kulturer än bara det lokala - vilket vår spelforskning bidrar till, säger Marcus Toftedahl, doktorand i informationsteknologi, som leder forskningsarbetet om spelet vid Högskolan i Skövde.

500 000 nerladdningar

Spelet Missing har under det gångna året varit en del av forskningsprojektet Game Hub Scandinavia, där syftet är att undersöka och förstå de förutsättningar som finns för att utveckla spel i bland annat Indien. Sedan lanseringen har spelet laddats hem över 500 000 gånger.

Efter den ursprungliga lanseringen på engelska finns Missing nu även på de lokala språken hindi och bengali. Arbete pågår för att översätta Missing till fler indiska språk samt till europeiska och kinesiska språk. Allt för att budskapet om människohandelns offer ska få så stor spridning som möjligt.

Källa: Högskolan i Skövde

Senaste nytt

Linkedin kan få GDPR-böter på 4,5 miljarder

2 juni 2023

Linkedin kommer att få en bot på över 4,5 miljarder kronor för att ha brutit mot GDPR. Santkionsavgiften är inte offentlig än men Microsoft flaggar redan nu för att den är på ingång.

EU och USA enade om uppförandekod kring AI

1 juni 2023

Vid handelstoppmötet i Luleå kom EU och USA överens om att införa en frivillig uppförandekod för AI. Uppförandekoden ska gälla fram tills dess att EU:s AI-lagstiftning AI Act är på plats. 

Nytt upprop: AI ett lika stort hot som kärnvapenkrig

31 maj 2023

350 personer som är ledande inom AI-området har i ett nytt uttalande pekat ut AI som ett lika stort hot som kärnvapenkrig och pandemier. Bland namnen syns exempelvis OpenAI:s vd Sam Altman och Max Tegmark från MIT. 

Ny studie: Svenskar önskar mer kontroll över sin data

30 maj 2023

Majoriteten av svenska konsumenter vill ha mer kontroll över sin data och är villiga att skippa bekvämlighet för större ägande. Speciellt gäller detta inom finansiella tjänster (77 procent) samt hälso- och sjukvård (73 procent). 

Appen som kan alla parkeringsskyltar

29 maj 2023

KTH-studenterna Zakarias Hedenfalk och Maximillian Claesson blev trötta på alla krångliga parkeringsregler och böter. Därför skapade de appen Nofine, som kan läsa av och förklara parkeringsskyltar.

Stäng