En miljard till AI-forskning

Forskningen om AI i Sverige får helt nya resurser när Knut och Alice Wallenbergs stiftelse bidrar med 1 miljard kronor. Mottagare är WASP, Wallenberg Autonomous Systems and Software Program, där KTH ingår.

2 januari 2018 digit

AdobeStock_135990071_2.jpg

AI-satsningen som stöds av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse kan delas upp i två delar. Den större delen innebär en satsning på maskininlärning, djupinlärning och nästa generations AI, eXplainable AI. Den andra delen handlar om att öka förståelsen för matematiken bakom AI.

Danica Kragic Jensfelt, professor i datalogi vid KTH är ansvarig för den större AI-delen i WASP. Hon berättar att AI är ett brett område och kan innefatta allt från matematik och datalogi till tillämpningar inom ekonomi, medicin, tekniska system och utbildning.

– Vi kommer att fokusera på områden som gagnar Sverige både kort- och långsiktigt. Dessa områden kommer att identifieras successivt och tillsammans med de som behöver denna typ av forskning. Inom områden som vi inte är tillräckligt starka inom kommer vi att rekrytera internationellt forskare med stort kunnande, säger Danica Kragic Jensfelt.

Samhällsnytta

Det finns en rad orsaker till varför den här typen av forskning runt AI behövs ur ett samhällsperspektiv.

– För att Sverige ska kunna bedriva excellent forskning och utbildning och samtidigt behålla sin konkurrenskraft inom näringslivet måste vi skapa bra förutsättningar för det. Det satsas väldigt mycket på AI just nu - över hela världen - och vi måste vara med i spelet. Med metoder och lösningar som baseras på AI kan många arbetsuppgifter effektiviseras och förenklas. Vi kan skapa bättre förståelse av hur naturtillgångar ska användas, bidra till bättre hälsa och bättre utbildning. Kanske till om med lära oss vilka saker vi inte bör göra.

Den totala satsningen från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse på WASP över tio år är 1,3 miljarder kronor och på WASP AI 1 miljard kronor. WASP räknar med medfinansiering av universitet och företag så att hela budgeten blir cirka 3 miljarder kronor.

Källa: KTH

Senaste nytt

AI-styrda drönare ska sköta Eon:s besiktning

27 mars 2023

Drönare som styrs av AI ska ersätta helikoptrar när det gäller Eon:s årliga kontroller av det 24 000 kilometer långa luftburna elnätet. Drönarna ska öka kvaliteten och leveranssäkerheten samt minska bolagets miljöpåverkan. 

44 procent av kommuner och regioner utsatta för cyberattacker

27 mars 2023

Närmare hälften av Sveriges kommuner och regioner har utsatts för it-attacker det senaste året, visar en ny enkät. Ett exempel är förra veckans attack mot 150 kommuners trygghetslarm, som misstänks vara en rysk aktion. För att komma tillrätta med problemen krävs bland annat att offentlig sektor ställer ökade krav på sina leverantörer.

Regeringen: Låt kommuner kameraövervaka utan tillstånd

24 mars 2023

Snart kan det bli lättare för Sveriges kommuner att kameraövervaka. Som ett led i att vända brottsutvecklingen föreslår regeringen nämligen att kommuner inte ska behöva tillstånd för att sätta upp övervakningskameror i fortsättningen. 

Säkrare vägar när Mercedes hjälper Trafikverket med vägdata

23 mars 2023

I ett nytt projekt ska Mercedes bidra med vägdata till Trafikverket. Via 350 olika sensorer i Mercedes bilar mäter man vägskicket, vägens vågighet och skickar data om aktuella problem som dimma, halka eller stillastående bilar.

Stäng