En miljard till AI-forskning

Forskningen om AI i Sverige får helt nya resurser när Knut och Alice Wallenbergs stiftelse bidrar med 1 miljard kronor. Mottagare är WASP, Wallenberg Autonomous Systems and Software Program, där KTH ingår.

2 januari 2018 digit

AdobeStock_135990071_2.jpg

AI-satsningen som stöds av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse kan delas upp i två delar. Den större delen innebär en satsning på maskininlärning, djupinlärning och nästa generations AI, eXplainable AI. Den andra delen handlar om att öka förståelsen för matematiken bakom AI.

Danica Kragic Jensfelt, professor i datalogi vid KTH är ansvarig för den större AI-delen i WASP. Hon berättar att AI är ett brett område och kan innefatta allt från matematik och datalogi till tillämpningar inom ekonomi, medicin, tekniska system och utbildning.

– Vi kommer att fokusera på områden som gagnar Sverige både kort- och långsiktigt. Dessa områden kommer att identifieras successivt och tillsammans med de som behöver denna typ av forskning. Inom områden som vi inte är tillräckligt starka inom kommer vi att rekrytera internationellt forskare med stort kunnande, säger Danica Kragic Jensfelt.

Samhällsnytta

Det finns en rad orsaker till varför den här typen av forskning runt AI behövs ur ett samhällsperspektiv.

– För att Sverige ska kunna bedriva excellent forskning och utbildning och samtidigt behålla sin konkurrenskraft inom näringslivet måste vi skapa bra förutsättningar för det. Det satsas väldigt mycket på AI just nu - över hela världen - och vi måste vara med i spelet. Med metoder och lösningar som baseras på AI kan många arbetsuppgifter effektiviseras och förenklas. Vi kan skapa bättre förståelse av hur naturtillgångar ska användas, bidra till bättre hälsa och bättre utbildning. Kanske till om med lära oss vilka saker vi inte bör göra.

Den totala satsningen från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse på WASP över tio år är 1,3 miljarder kronor och på WASP AI 1 miljard kronor. WASP räknar med medfinansiering av universitet och företag så att hela budgeten blir cirka 3 miljarder kronor.

Källa: KTH

Senaste nytt

Cisco köper Splunk för 315 miljarder

22 september 2023

Cisco offentliggör att man avser att förvärva amerikanska mjukvarubolaget Splunk för 28 miljarder dollar, runt 315 miljarder kronor. Splunks plattform erbjuder övervakning och analys av data. 

IDC: Europas investeringar i cybersäkerhet ökar

22 september 2023

Trots den ekonomiska nedgången kommer investeringarna i cybersäkerhet att öka med drygt12 procent i år. Sjukvård, finans och telekom är sektorerna där satsningarna kommer att öka mest. Detta enligt analysföretaget IDC. 

Författare stämmer Open AI

21 september 2023

Författarna John Grisham, George R.R. Martin med flera, stämmer Open AI eftersom deras verk ska ha använts för att träna ChatGPT utan tillåtelse.

Studie: Så kan hemarbete halvera dina utsläpp

21 september 2023

Hemarbete kan leda till halverade utsläpp av växthusgaser. Den ökade användningen av it-utrustning vid distansarbete är relativt obetydlig jämfört med den energianvändning som kontor och resor dit står för, enligt en ny studie.

Teknikföretagen: Både högt och lågt i regeringens höstbudget

20 september 2023

Regeringen har lämnat in sin höstbudget och Teknikföretagen ställer sig positiv till vissa delar och negativ till andra. Arbetsgivarorganisationen välkomnar satsningen på cybercampus och fler ingenjörer, men oroas över att den industrinära forsknings- och innovationspolitiken ska hamna på efterkälken. 

Zuckerbergs nya filantrop-AI

20 september 2023

Metas grundare Mark Zuckerberg planerar att inom ramarna för välgörenhetsorganisationen The Chan Zuckerberg Initiativ bygga ett AI-system med fokus på att studera mänskliga celler och sjukdomar.

Stäng