Ransomware vanligast attackmetod

Säkerhetsföretaget Check Point släppte nyligen sin rapport över globala säkerhetstrender för första halvåret 2017. Sammanställningen visar att ransomware är den vanligaste attackmetoden och att antalet skadliga koder i Microsoft Office-filer ökar.

28 september 2017 säkerhet

AdobeStock_88604232_2.jpg

Check Points rapport fokuserar på de vanligaste metoderna som cyberkriminella använder för att attackera företag. Ransomware som WannaCry och NotPetya har dominerat nyhetsrubrikerna under halvåret och lamslagit hundratusentals företag och offentliga verksamheter med förödande konsekvenser som följd. Check Points siffror visar att drygt 50 procent av samtliga cyberattacker i USA, Europa och Mellanöstern var ransomware som därmed är den vanligaste attackmetoden i dessa regioner.

Jämfört med samma period förra året fördubblades antalet ransomwareattacker från i genomsnitt 26 procent till i genomsnitt 48 procent i samma regioner.

Onödiga risker

Trots att WannaCry och NotPetya har fått mycket uppmärksamhet har flera företag en säkerhetsstrategi där de svarar på en attack först efter att den har inträffat. Hela 99 procent av företagen har inte infört de grundläggande säkerhetslösningar som finns tillgängliga för att förhindra dessa typer av attacker.

Farliga trender

Rapporten visar att attackerna har ökat drastiskt, blivit mer omfattande och framför allt mer sofistikerade. Här är några av de viktigaste trenderna:

Skadliga attackmetoder på nationell nivå ligger i händerna på cyberkriminella.
En av de mest oroväckande trenderna är trenden där skadliga attackmetoder på nationell nivå har nått massorna och flera mindre aktörer som nu kan åstadkomma stor skada.

Gränsen mellan adware och malware minskar.
Adware har inte varit ett relativt mindre problem eftersom syftet länge har varit att tjäna pengar och inte att orsaka verklig skada. Med Fireball som både genererar pengar och levererar skadlig kod har gränsen mellan adware och malware blivit mer otydlig.

Makrobaserade nedladdningar fortsätter att öka.
De skadliga koderna utvecklas kontinuerligt och likaså sätten de sprids på. De senaste sex månaderna har vi sett en ökning av skadliga koder i Microsoft Office-filer.

Informationen är hämtad från Check Points ThreatCloud World Cyber Threat Map som är världens största samarbetsnätverk för bekämpning av it-brottslighet. Databasen innehåller över 250 miljoner adresser och analyserar i realtid var och hur cyberattacker sker i hela världen.

Källa: Check Point

Senaste nytt

EU och USA enade om uppförandekod kring AI

1 juni 2023

Vid handelstoppmötet i Luleå kom EU och USA överens om att införa en frivillig uppförandekod för AI. Uppförandekoden ska gälla fram tills dess att EU:s AI-lagstiftning AI Act är på plats. 

Nytt upprop: AI ett lika stort hot som kärnvapenkrig

31 maj 2023

350 personer som är ledande inom AI-området har i ett nytt uttalande pekat ut AI som ett lika stort hot som kärnvapenkrig och pandemier. Bland namnen syns exempelvis OpenAI:s vd Sam Altman och Max Tegmark från MIT. 

Ny studie: Svenskar önskar mer kontroll över sin data

30 maj 2023

Majoriteten av svenska konsumenter vill ha mer kontroll över sin data och är villiga att skippa bekvämlighet för större ägande. Speciellt gäller detta inom finansiella tjänster (77 procent) samt hälso- och sjukvård (73 procent). 

Appen som kan alla parkeringsskyltar

29 maj 2023

KTH-studenterna Zakarias Hedenfalk och Maximillian Claesson blev trötta på alla krångliga parkeringsregler och böter. Därför skapade de appen Nofine, som kan läsa av och förklara parkeringsskyltar.

8000 svenska betalkort till salu på dark web

26 maj 2023

Två av tre kort som säljs på dark web, säljs tillsammans med annan privat information. Experter menar att de stulna betalkorten endast är ”toppen av isberget”. Korten säljs bland annat med användarens adress och telefonnummer, men också med personnummer och socialförsäkringsnummer. Detta visar NordVPN:s senaste undersökning.

Stäng