RoughTed vanligaste virus

Under november var malvertising-viruset RoughTed den vanligaste skadliga koden i Sverige och internationellt enligt it-säkerhetsföretaget Check Points sammanställning.

20 december 2017 säkerhet

AdobeStock_41296390_2.jpg

Rig ek, som används för att introducera sårbarheter till Flash, Java, Silverlight och Internet Explorer, hamnade på en andra plats över de vanligaste skadliga koderna i Sverige, medan ransomwaret Locky, som främst sprider sig via e-postmeddelanden med skadliga makron i en bifogad fil hamnade på listans tredje plats.

Under november letade sig även Necurs, ett botnet, in på topp tio-listan över de vanligaste cyberhoten globalt. Necurs har tidigare använts för att sprida ransomware såsom Locky och Globeimposter, men används nu för att sprida det relativt nya ransomwaret Scarab. Under endast en morgon i november skickade hackare, med hjälp av Necurs, över 12 miljoner epostmeddelanden innehållande Scarab.

– Att Necurs återigen tar plats på topplistan visar att skadlig kod som verkar vara på nedgång inte alltid slutar vara ett hot. Cyberkriminella fortsätter att använda Necurs med framgång, trots att detta botnet är välkänt inom säkerhetsbranschen. Detta visar på behovet av avancerade, förebyggande säkerhetslösningar, som skyddar mot såväl nya, som redan kända hot, säger Åsa Edner, Sverigechef på Check Point.

Topplistan baseras på ThreatCloud World Cyber Threat Map som drivs av Check Point och är världens största samarbetsnätverk för att bekämpa it-brottslighet. Databasen innehåller över 250 miljoner adresser och spårar i realtid var och hur cyberattacker sker världen över.

Källa: Check Point

Senaste nytt

Regeringen: Låt kommuner kameraövervaka utan tillstånd

24 mars 2023

Snart kan det bli lättare för Sveriges kommuner att kameraövervaka. Som ett led i att vända brottsutvecklingen föreslår regeringen nämligen att kommuner inte ska behöva tillstånd för att sätta upp övervakningskameror i fortsättningen. 

Säkrare vägar när Mercedes hjälper Trafikverket med vägdata

23 mars 2023

I ett nytt projekt ska Mercedes bidra med vägdata till Trafikverket. Via 350 olika sensorer i Mercedes bilar mäter man vägskicket, vägens vågighet och skickar data om aktuella problem som dimma, halka eller stillastående bilar.

Bankkrasch boostar bitcoin

23 mars 2023

Bitcoin har stigit med 70 procent i år. Nu menar vissa experter att 2023 kan bli året då 100 000 dollar-strecket nås. Bitcoins relativa stabilitet under de nuvarande amerikanska bankstormarna antas vara en av orsakerna.

Nederländerna högkvarter för Natos nya multimiljardfond

22 mars 2023

Nederländerna har valts till att hantera och agera högkvarter för Natos nya innovationsfond (NIF), värd 1 miljard euro. Fonden ska investera i europeiska startup-företag som utvecklar teknologier som kan användas i militär- och försvarssyften.

Stäng