RoughTed vanligaste virus

Under november var malvertising-viruset RoughTed den vanligaste skadliga koden i Sverige och internationellt enligt it-säkerhetsföretaget Check Points sammanställning.

20 december 2017 säkerhet

AdobeStock_41296390_2.jpg

Rig ek, som används för att introducera sårbarheter till Flash, Java, Silverlight och Internet Explorer, hamnade på en andra plats över de vanligaste skadliga koderna i Sverige, medan ransomwaret Locky, som främst sprider sig via e-postmeddelanden med skadliga makron i en bifogad fil hamnade på listans tredje plats.

Under november letade sig även Necurs, ett botnet, in på topp tio-listan över de vanligaste cyberhoten globalt. Necurs har tidigare använts för att sprida ransomware såsom Locky och Globeimposter, men används nu för att sprida det relativt nya ransomwaret Scarab. Under endast en morgon i november skickade hackare, med hjälp av Necurs, över 12 miljoner epostmeddelanden innehållande Scarab.

– Att Necurs återigen tar plats på topplistan visar att skadlig kod som verkar vara på nedgång inte alltid slutar vara ett hot. Cyberkriminella fortsätter att använda Necurs med framgång, trots att detta botnet är välkänt inom säkerhetsbranschen. Detta visar på behovet av avancerade, förebyggande säkerhetslösningar, som skyddar mot såväl nya, som redan kända hot, säger Åsa Edner, Sverigechef på Check Point.

Topplistan baseras på ThreatCloud World Cyber Threat Map som drivs av Check Point och är världens största samarbetsnätverk för att bekämpa it-brottslighet. Databasen innehåller över 250 miljoner adresser och spårar i realtid var och hur cyberattacker sker världen över.

Källa: Check Point

Senaste nytt

Studie: Så kan hemarbete halvera dina utsläpp

21 september 2023

Hemarbete kan leda till halverade utsläpp av växthusgaser. Den ökade användningen av it-utrustning vid distansarbete är relativt obetydlig jämfört med den energianvändning som kontor och resor dit står för, enligt en ny studie.

Teknikföretagen: Både högt och lågt i regeringens höstbudget

20 september 2023

Regeringen har lämnat in sin höstbudget och Teknikföretagen ställer sig positiv till vissa delar och negativ till andra. Arbetsgivarorganisationen välkomnar satsningen på cybercampus och fler ingenjörer, men oroas över att den industrinära forsknings- och innovationspolitiken ska hamna på efterkälken. 

Zuckerbergs nya filantrop-AI

20 september 2023

Metas grundare Mark Zuckerberg planerar att inom ramarna för välgörenhetsorganisationen The Chan Zuckerberg Initiativ bygga ett AI-system med fokus på att studera mänskliga celler och sjukdomar.

Svenska chefer: Cybersäkerhet inte en styrelsefråga

20 september 2023

Mindre än hälften av vd:ar på svenska företag tycker att cybersäkerhet är en styrelsefråga. Och endast 26 procent av vd:ar kan bedöma de finansiella konsekvenserna av en lyckad cyberattack mot dem. Det visar en ny undersökning.

USA backar Ukrainas krigföring med 3d-skrivare

19 september 2023

Ukraina har tagit emot ett antal 3d-skrivare från USA som kan tillverka reservdelar till lastbilar, raketsystem och andra vapen. En skrivare har storleken av en lastbil och kan användas direkt vid fronten.

AI ska hjälpa polisstudenter med fysiska prov

19 september 2023

Hur kan träningsklockor tillsammans med AI skräddarsy polisträning och göra att fler studenter klarar av polisutbildningen? Detta ska två adjunkter vid Institutionen för idrottsvetenskap utreda i ett nytt projekt.

Stäng