Genombrott för smarta kläder

Forskare på Chalmers har utvecklat en flexibel detektor för terahertzfrekvenser som kan vara ett genombrott för böjbar elektronik som trådlösa sensornätverk och smarta kläder.

6 november 2017 digit

AdobeStock_61387582_2.jpg

Den Chalmersutvecklade mekaniskt flexibla och grafenbaserade terahertzdetektorn är den första i sitt slag och har unika egenskaper. Den är genomskinlig, böjbar och öppnar för en rad tillämpningsområden. I rumstemperatur upptäcker den signaler i frekvensområdet från 330 till 500 gigahertz.

Grafens förmåga att leda ström kombinerat med dess flexibla natur gör det till ett lovande material att integrera i plast och tyg, som kommer att vara viktiga byggstenar i en framtida sammankopplad värld. Grafenelektronik möjliggör nya applikationer för bland annat IoT i vardagsföremål.

Andra områden där detektorn skulle kunna användas är sensorer för fordon och trådlös kommunikation. Den kan också vara till potentiell nytta inom sjukvården, där terahertzvågor kan användas för att upptäcka cancer.

Flexibel elektronik

Terahertzstrålning kan förekomma i allt från radioastronomi och säkerhet till medicin. Begreppet syftar på de elektromagnetiska vågorna med frekvenser från 100 gigahertz till 10 terahertz. Efterfrågan på högre bandbredd inom trådlös kommunikation och avbildning för säkerhetstillämpningar har lett till intensifierad forskning på system och komponenter för terahertzfrekvenser.

En annan utmaning har länge varit att skapa lätta och billiga applikationer. Framstegen inom polymertekniken har dock främjat utvecklingen av flexibel elektronik och möjliggjort tillverkning av högfrekventa enheter på böjbara underlag.

Forskningen om terahertzdetektorn har finansierats av EU:s forskningsflaggskepp om grafen, Graphene Flagship, Stiftelsen för strategisk forskning (SSF), och Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse (KAW).

Källa: Chalmers tekniska högskola

Senaste nytt

Linkedin kan få GDPR-böter på 4,5 miljarder

2 juni 2023

Linkedin kommer att få en bot på över 4,5 miljarder kronor för att ha brutit mot GDPR. Santkionsavgiften är inte offentlig än men Microsoft flaggar redan nu för att den är på ingång.

EU och USA enade om uppförandekod kring AI

1 juni 2023

Vid handelstoppmötet i Luleå kom EU och USA överens om att införa en frivillig uppförandekod för AI. Uppförandekoden ska gälla fram tills dess att EU:s AI-lagstiftning AI Act är på plats. 

Nytt upprop: AI ett lika stort hot som kärnvapenkrig

31 maj 2023

350 personer som är ledande inom AI-området har i ett nytt uttalande pekat ut AI som ett lika stort hot som kärnvapenkrig och pandemier. Bland namnen syns exempelvis OpenAI:s vd Sam Altman och Max Tegmark från MIT. 

Ny studie: Svenskar önskar mer kontroll över sin data

30 maj 2023

Majoriteten av svenska konsumenter vill ha mer kontroll över sin data och är villiga att skippa bekvämlighet för större ägande. Speciellt gäller detta inom finansiella tjänster (77 procent) samt hälso- och sjukvård (73 procent). 

Appen som kan alla parkeringsskyltar

29 maj 2023

KTH-studenterna Zakarias Hedenfalk och Maximillian Claesson blev trötta på alla krångliga parkeringsregler och böter. Därför skapade de appen Nofine, som kan läsa av och förklara parkeringsskyltar.

Stäng