Appar ökar läsförmågan

Ny forskning från Linnéuniversitetet visar att tekniska hjälpmedel som appar är effektiva pedagogiska redskap för elever med läs- och skrivsvårigheter.

15 november 2017 it i skolan

AdobeStock_101707268_2.jpg

Foto: Adobe stock

I sin avhandling har Emma Lindeblad, doktorand vid Linnéuniversitetet, undersökt kopplingen mellan så kallad assisterande teknik, applikationer i surfplattor, och självbild samt psykisk hälsa hos elever med läs- och skrivsvårigheter. Resultatet är positiva på flera olika sätt.

– Resultaten visar att barn- och ungdomar med läs- och skrivsvårigheter som deltagit i vår studie inte mår sämre eller uppvisar någon mer negativ uppfattning om sig själva än andra barn och ungdomar i samma ålder. Tidigare forskning har visat att dessa elever mått sämre än elever utan läs- och skrivsvårigheter. Vi har även kommit fram till att tekniska hjälpmedel kan verka positivt på läsförmågan och öka motivationen till skolarbete indirekt. Vi anser att pedagogers kunskapsnivå och förmåga till effektiv stöttning även på emotionell nivå, troligtvis har bidragit till denna utveckling, säger Emma Lindeblad.

AT en positiv upplevelse

Assisterande teknik, AT, används redan i skolan av exempelvis specialpedagoger och studien visar också att användningen av dem kan vara en positiv upplevelse för eleverna. Pedagoger kan alltså fortsätta utöva sina goda strategier.

AT i form av appar använder vi dagligen. Till exempel i form av Siri, kalender, påminnelser och så vidare. Att ta till sig text via att lyssna på den kan vara hjälpsamt för många fler än de som har lässvårigheter.

Emma Lindeblads avhandling "Assistive technology as reading interventions for children with reading impairments with a one-year follow-up", innehåller tre empiriska studier som alla syftar till att öka förståelsen för kopplingarna mellan självbegrepp, läsförmåga, psykisk hälsa och assisterande teknik. Man har också tittat på användningen av applikationer i surfplattor som hjälpmedel för att underlätta läsning och kompensation för lässvårigheter och dess inverkan på deltagarnas självbegrepp och psykiska hälsa samt på deras läsförmåga av intresse.

Källa: Linnéuniversitetet

Senaste nytt

Regeringen: Låt kommuner kameraövervaka utan tillstånd

24 mars 2023

Snart kan det bli lättare för Sveriges kommuner att kameraövervaka. Som ett led i att vända brottsutvecklingen föreslår regeringen nämligen att kommuner inte ska behöva tillstånd för att sätta upp övervakningskameror i fortsättningen. 

Säkrare vägar när Mercedes hjälper Trafikverket med vägdata

23 mars 2023

I ett nytt projekt ska Mercedes bidra med vägdata till Trafikverket. Via 350 olika sensorer i Mercedes bilar mäter man vägskicket, vägens vågighet och skickar data om aktuella problem som dimma, halka eller stillastående bilar.

Bankkrasch boostar bitcoin

23 mars 2023

Bitcoin har stigit med 70 procent i år. Nu menar vissa experter att 2023 kan bli året då 100 000 dollar-strecket nås. Bitcoins relativa stabilitet under de nuvarande amerikanska bankstormarna antas vara en av orsakerna.

Nederländerna högkvarter för Natos nya multimiljardfond

22 mars 2023

Nederländerna har valts till att hantera och agera högkvarter för Natos nya innovationsfond (NIF), värd 1 miljard euro. Fonden ska investera i europeiska startup-företag som utvecklar teknologier som kan användas i militär- och försvarssyften.

Stäng