Databas med ansiktet på alla kineser

Kinas säkerhetsmyndigheter vill installera ett nationellt system för ansiktsigenkänning med CCTV-teknik. Målet är en nationell databas med alla medborgare.

8 augusti 2017 digit

AdobeStock_64850607_2.jpg

För de flesta är ansiktsigenkänning en lekfull smartphoneapp. Men i Kina planerar myndigheterna att installera ett landsomfattande nätverk av CCTV-kameror utrustade för ansiktsigenkänning.

Kina och många andra länder använder grundläggande system med ansiktsigenkänning för att övervaka bankomater och begränsa tillgången till statliga eller andra känsliga anläggningar. Ansiktsigenkänning är också en användbar säkerhetslösning. Minst en stor turistattraktion i Kina använder tekniken för att förhindra stölder. Liknande system har installerats vid dörrarna till kvinnornas sovsalar på Peking Normal University för att stoppa obehöriga från att ta sig in.

Nationell databas

För Kinas politiker och tjänstemän handlar ansiktsigenkänning om mer än säkerhet. Tekniken betraktas som nyckeln till nästa århundrades smarta städer. Det finns till och med skisser på ett socialt värderingssystem, där varje medborgare får betyg grundat på individens trovärdighet och ekonomiska status. Ansiktsigenkänningsprogramvara och -hårdvara är förutsättningen för genomförandet och myndigheternas mål är att utveckla en databas med alla kinesiska medborgare till 2020.

Anhängare av tekniken menar att hederliga medborgare inte har något att oroa sig för. Men vad man än tycker finns det mycket stora säkerhetsrisker om hackare skulle ta kontroll över systemen. Redan i dag finns 600 miljoner CCTV-system i Kina och ju fler de blir, desto större är risken för en cyberattack.

Stora säkerhetsrisker

Det finns redan flera rapporter om hur kinesiska hackare fått obehörig tillgång till konsumentwebbkameror över hela landet, och vissa experter tror att samma teknik skulle kunna användas för att hacka landets CCTV-nätverk.

Det är också en fråga om integritet och mänskliga rättigheter. Kina har alltid varit mycket säkerhetsmedvetet, men landets massiva övervakningssystem väcker frågor om moral och medborgarnas frihet. Vad innebär tekniken om regeringen i Kina till exempel använder den för att kartlägga deltagarna i fredliga demonstrationer?

Källa: Singularity Hub

Senaste nytt

Sydvästsvenska kommuner saknar AI-beredskap

9 juni 2023

Göteborg, Borås, Trollhättan, Uddevalla och Mölndal. Samtliga dessa storkommuner saknar beredskap om AI-tekniken skulle börja ställa till med problem. Det visar en undersökning från SVT Nyheter Väst.

Kontorsflykten: Salesforce väljer morot – Google väljer piska

9 juni 2023

Google skärper sina regler för arbete på distans. Bolaget kommer med hjälp av passerkorten se om anställda följer hybridarbetsschemat. Salesforce väljer en annan väg och skänker pengar till välgörenhet om anställda återvänder till kontoret.

Mindre företag mer förberedda och oroliga för cyberattacker

8 juni 2023

Små och medelstora företag i Sverige har det senaste året ökat sina kunskaper och förberedelser på cybersäkerhetsområdet. Dock har deras oro för cyberattacker också ökat. Det visar en ny undersökning från Telenor. 

ChatGPT skapar hamburgare åt Bastard Burgers

8 juni 2023

Bastard Burgers nya signaturburgare kallas för The AI Burger. Den har koreanska smaker och gjordes i ett samarbete mellan restaurangens kockar och ChatGPT.

IMY: 6 av 10 incidenter beror på mänskliga faktorn

7 juni 2023

En ny rapport från IMY visar att sex av tio anmälningar om personuppgiftsincidenter orsakas av mänsklig handpåläggning. Dessutom kan det faktiska antalet incidenter vara tre gånger högre än det antal som rapporterats in.

Stäng