Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Godare mat med 3D-skrivare

Forskningsinstitutet RISE har flera pågående forskningsprojekt kring livsmedel där 3D-skrivare används. De handlar främst om att forma attraktiva och individanpassade måltider för en åldrande befolkning.

7 september 2017 it i vården

AdobeStock_92002753_2.jpg

– Det här med att ”skriva ut mat” tycker många låter futuristiskt och kanske lite suspekt. Men det handlar inte om att stoppa något konstigt i en maskin som den omvandlar till mat. Vi använder puread mat som maskinen gör tredimensionella former av. Den fungerar som en automatiserad sprits, säger Evelina Höglund, forskare på RISE enhet Jordbruk och livsmedel.

Hon arbetar med 3D-skrivare i två projekt som båda handlar om att skapa attraktiv och personligt anpassad mat för äldre människor som har svårt att tugga och svälja. De äldre kan då få en måltid som ser mer inbjudande ut och är mer varierad än det skulle vara att äta en skål puré eller annan konsistensanpassad mat.

Broccoli ser ut som broccoli

En 3D-skrivare får den pureade broccolin att se ut som en broccolibukett, puread kyckling som en kycklingfilé och så vidare. Den kan också skapa nya smakupplevelser.

Flexibiliteten hos 3D-skrivaren gör den till en bra teknik för automatiserad produktion av personligt anpassade måltider. Men forskarna måste lösa utmaningar som att den utskrivna maten ska hålla formen när man fryser den och sedan värmer den i mikrovågsugn.

– Inom livsmedelsindustrin kommer inte 3D-skrivarna att ersätta traditionell massproduktion, men kan bli ett komplement till traditionell industri och samexistera där den kan bidra med något extra, säger Evelina Höglund.

Gelé och choklad

Ute i Europa finns 3D-skrivarföretag som har inriktat sig mot konfektyr- och konditoriområdet och erbjuder personliga dekorationer i till exempel gelé och choklad. På RISE Jordbruk och livsmedel pågår ett projekt i den riktningen, där man har studerat möjligheten att använda 3D-skrivare för att göra hälsosamt snacks av osötade jordgubbar.

Projekten där man skapar attraktiva måltider för äldre finansieras delvis av Vinnova.

Källa: ri.se

Senaste nytt

Drönarrobot som både flyger och går

27 oktober 2021

Drönarroboten Leonardo kan flyga, gå, åka skateboard och gå på lina. Mångsidigheten ska göra det enklare för Leonardo att orientera sig i skiftande terräng.

Facebook anställer 10 000 för metaverse

21 oktober 2021

Ett metaverse är som en stor virtuell värld och ett projekt Facebook driver. Europa, med sin breda marknad, har identifierats som en lämplig plats för utvecklingen och bolaget siktar därför på 10 000 nya medarbetare de kommande 10-15 åren.  

Brittiska skolor kör ansiktsigenkänning i lunchkön

20 oktober 2021

På nio skolor i Storbritannien används nu ansiktsigenkänning för att ta betalt för skolmat. Den främsta anledningen är att tekniken ska snabba på tempot i lunchkön.

Sveriges första drönarcentrum

19 oktober 2021

Västervik blir nationellt centrum för framtidens obemannade flygande system med fyra zoner över all typ av terräng. Det är Transportstyrelsen som gett grönt ljus för Sveriges första UAS-zoner.