Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Godare mat med 3D-skrivare

Forskningsinstitutet RISE har flera pågående forskningsprojekt kring livsmedel där 3D-skrivare används. De handlar främst om att forma attraktiva och individanpassade måltider för en åldrande befolkning.

7 september 2017 it i vården

AdobeStock_92002753_2.jpg

– Det här med att ”skriva ut mat” tycker många låter futuristiskt och kanske lite suspekt. Men det handlar inte om att stoppa något konstigt i en maskin som den omvandlar till mat. Vi använder puread mat som maskinen gör tredimensionella former av. Den fungerar som en automatiserad sprits, säger Evelina Höglund, forskare på RISE enhet Jordbruk och livsmedel.

Hon arbetar med 3D-skrivare i två projekt som båda handlar om att skapa attraktiv och personligt anpassad mat för äldre människor som har svårt att tugga och svälja. De äldre kan då få en måltid som ser mer inbjudande ut och är mer varierad än det skulle vara att äta en skål puré eller annan konsistensanpassad mat.

Broccoli ser ut som broccoli

En 3D-skrivare får den pureade broccolin att se ut som en broccolibukett, puread kyckling som en kycklingfilé och så vidare. Den kan också skapa nya smakupplevelser.

Flexibiliteten hos 3D-skrivaren gör den till en bra teknik för automatiserad produktion av personligt anpassade måltider. Men forskarna måste lösa utmaningar som att den utskrivna maten ska hålla formen när man fryser den och sedan värmer den i mikrovågsugn.

– Inom livsmedelsindustrin kommer inte 3D-skrivarna att ersätta traditionell massproduktion, men kan bli ett komplement till traditionell industri och samexistera där den kan bidra med något extra, säger Evelina Höglund.

Gelé och choklad

Ute i Europa finns 3D-skrivarföretag som har inriktat sig mot konfektyr- och konditoriområdet och erbjuder personliga dekorationer i till exempel gelé och choklad. På RISE Jordbruk och livsmedel pågår ett projekt i den riktningen, där man har studerat möjligheten att använda 3D-skrivare för att göra hälsosamt snacks av osötade jordgubbar.

Projekten där man skapar attraktiva måltider för äldre finansieras delvis av Vinnova.

Källa: ri.se

Senaste nytt

Riksbyggen minskar klimatpåverkan med AI

8 juli 2021

Riksbyggen ska via en AI-lösning optimera energianvändningen i fastigheter och räknar med att göra en besparing på upp till 20 procent.

Youtubes algoritm föreslår fel innehåll

7 juli 2021

Sju av tio ångrar att de såg filmklipp som Youtubes algoritm rekommenderade. Det visar en undersökning från webbläsarföretaget Mozilla, som bland annat efterfrågar mer transparens kring hur rekommendationsalgoritmer är uppbyggda.  

Fjärrstyrt skogsbruk med 5G

6 juli 2021

I ett nytt projekt ska skogsbrukets forskningsinstitut testa 5G vid fjärrstyrning av skogsmaskiner. Förhoppningen är att uppkopplingen ska bidra till både effektivare produktion och bättre arbetsmiljö.

Klart för tillfrisknandebevis i covidpass

1 juli 2021

Inom EU lanseras idag de nya digitala vaccinpassen. Utöver bevis om vaccination och negativt test ska även tillfrisknande från covid-19 vara med i beviset framöver. Nu har SKR och regeringen kommit överens om förutsättningarna för detta.

WHO varnar: AI utvecklad för rika länder är en risk

30 juni 2021

AI som utvecklas inom vård och hälsa i rika länder kan vara en risk om den används utanför sitt utvecklingsområde. Enligt en ny rapport från WHO krävs ett mer ansvarsfullt förhållningssätt.

5G-robot rensar ogräs i Västerås

29 juni 2021

I ett projekt tillsammans med bland annat Rise, hjälper roboten Ekobot till att rensa ogräs i Västerås. Roboten är autonom och är uppkopplad till 5G-nätet.