Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Godare mat med 3D-skrivare

Forskningsinstitutet RISE har flera pågående forskningsprojekt kring livsmedel där 3D-skrivare används. De handlar främst om att forma attraktiva och individanpassade måltider för en åldrande befolkning.

7 september 2017 it i vården

AdobeStock_92002753_2.jpg

– Det här med att ”skriva ut mat” tycker många låter futuristiskt och kanske lite suspekt. Men det handlar inte om att stoppa något konstigt i en maskin som den omvandlar till mat. Vi använder puread mat som maskinen gör tredimensionella former av. Den fungerar som en automatiserad sprits, säger Evelina Höglund, forskare på RISE enhet Jordbruk och livsmedel.

Hon arbetar med 3D-skrivare i två projekt som båda handlar om att skapa attraktiv och personligt anpassad mat för äldre människor som har svårt att tugga och svälja. De äldre kan då få en måltid som ser mer inbjudande ut och är mer varierad än det skulle vara att äta en skål puré eller annan konsistensanpassad mat.

Broccoli ser ut som broccoli

En 3D-skrivare får den pureade broccolin att se ut som en broccolibukett, puread kyckling som en kycklingfilé och så vidare. Den kan också skapa nya smakupplevelser.

Flexibiliteten hos 3D-skrivaren gör den till en bra teknik för automatiserad produktion av personligt anpassade måltider. Men forskarna måste lösa utmaningar som att den utskrivna maten ska hålla formen när man fryser den och sedan värmer den i mikrovågsugn.

– Inom livsmedelsindustrin kommer inte 3D-skrivarna att ersätta traditionell massproduktion, men kan bli ett komplement till traditionell industri och samexistera där den kan bidra med något extra, säger Evelina Höglund.

Gelé och choklad

Ute i Europa finns 3D-skrivarföretag som har inriktat sig mot konfektyr- och konditoriområdet och erbjuder personliga dekorationer i till exempel gelé och choklad. På RISE Jordbruk och livsmedel pågår ett projekt i den riktningen, där man har studerat möjligheten att använda 3D-skrivare för att göra hälsosamt snacks av osötade jordgubbar.

Projekten där man skapar attraktiva måltider för äldre finansieras delvis av Vinnova.

Källa: ri.se

Senaste nytt

Blockkedjor mot kobolt

22 januari 2019

IBM, Ford och ett antal fler aktörer har skapat en pilot där man använder blockkedjor för att att få till ett ansvarsfullt handlande av kobolt.

Google GDPR-granskas

22 januari 2019

Efter klagomål så startar Datainspektionen en tillsyn mot Google. Det som ska granskas är hur Google samlar in och använder svenska användares platsdata.

Internet mot depression

21 januari 2019

KBT-terapi på internet fungerar lika bra som när patient och terapeut träffas fysiskt. Det visar Kvalitetsregistret för internetbehandling i sin årsrapport.

Molnet kapas

21 januari 2019

En skadlig programvara som tar över och använder företags datakraft i molnet huserar just nu. Hackarna eliminerar säkerhetsprogramvara som skyddar resurserna i molnet och använder sedan processorkraften för att utvinna kryptovalutan Monero.

Smart odling i köket

18 januari 2019

Den smarta inomhusträdgården är här. Jämfört med traditionellt trädgårdsarbete så sparar Ava Byte upp till 90 procent vatten och hjälper dina växter att växa upp till tre gånger snabbare.

Robot hjälper dementa

18 januari 2019

Forskare vid Washington State University, WSU, har skapat en robot som ska hjälpa personer med demens och andra begränsningar att ändå kunna leva självständigt i sina hem.