Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Nyheter i korthet

Riksbyggen minskar klimatpåverkan med AI

8 juli 2021

Riksbyggen ska via en AI-lösning optimera energianvändningen i fastigheter och räknar med att göra en besparing på upp till 20 procent.

Youtubes algoritm föreslår fel innehåll

7 juli 2021

Sju av tio ångrar att de såg filmklipp som Youtubes algoritm rekommenderade. Det visar en undersökning från webbläsarföretaget Mozilla, som bland annat efterfrågar mer transparens kring hur rekommendationsalgoritmer är uppbyggda.  

Fjärrstyrt skogsbruk med 5G

6 juli 2021

I ett nytt projekt ska skogsbrukets forskningsinstitut testa 5G vid fjärrstyrning av skogsmaskiner. Förhoppningen är att uppkopplingen ska bidra till både effektivare produktion och bättre arbetsmiljö.

Klart för tillfrisknandebevis i covidpass

1 juli 2021

Inom EU lanseras idag de nya digitala vaccinpassen. Utöver bevis om vaccination och negativt test ska även tillfrisknande från covid-19 vara med i beviset framöver. Nu har SKR och regeringen kommit överens om förutsättningarna för detta.

WHO varnar: AI utvecklad för rika länder är en risk

30 juni 2021

AI som utvecklas inom vård och hälsa i rika länder kan vara en risk om den används utanför sitt utvecklingsområde. Enligt en ny rapport från WHO krävs ett mer ansvarsfullt förhållningssätt.

5G-robot rensar ogräs i Västerås

29 juni 2021

I ett projekt tillsammans med bland annat Rise, hjälper roboten Ekobot till att rensa ogräs i Västerås. Roboten är autonom och är uppkopplad till 5G-nätet.

Halva jordens befolkning har en smartphone

29 juni 2021

Närmare fyra miljarder människor, det vill säga halva jordens befolkning, har nu en smartphone. Till 2030 förväntas siffran öka till fem miljarder människor.

Kammarrätten: olaglig ansiktsigenkänning på skola

28 juni 2021

Den skola i Skellefteå som testade ansiktsigenkänning i syfte att registrera närvaro på elever, får inte heller rätt i kammarrätten. Ett av skälen är att samtycke inte kan anses ha lämnats frivilligt.

Regeringen satsar på nationell bildbank för hälsodata

28 juni 2021

Regeringen ger E-hälsomyndigheten i uppdrag att undersöka möjligheterna för ett statligt datautrymme för hälsodata inom bilddiagnostik. Syftet är att skapa bättre förutsättningar för behandling och screening av till exempel cancer.

Förvaltningsrätten: 5G-förbudet mot Huawei står fast

23 juni 2021

Huaweis produkter förbjuds i det svenska 5G-nätet. Förvaltningsrätten har beslutat att avslå bolagets överklagan. Domstolen menar att radioanvändning kan komma att orsaka skada för Sveriges säkerhet om produkter från Huawei används.