Vårdföretagarna: Detta krävs för att införliva EHDS-förordningen

Daniel Forslund, utvecklingsansvarig på Vårdföretagarna. Foto: Vårdföretagarna, Adobe stock
Den kommande förordningen EHDS ska ge EU-medborgare tillgång till sin hälsodata och göra det möjligt för vårdgivare i unionen att utbyta data med varandra. För att Sverige ska lyckas bli "EHDS-kompatibelt" krävs stora initiala investeringar, en annorlunda syn på datadelning och ett ökat samarbete mellan vård och techleverantörer. Det menar Daniel Forslund, utvecklingsansvarig på Vårdföretagarna.
Den 4 februari anordnade E-hälsomyndigheten, SKR samt arbetsgivar- och branschorganisationen Vårdföretagarna ett seminarium på temat: Hur påverkar EHDS-förordningen vårdgivare och huvudmän i praktiken?
Om EHDS
EHDS står för Det europeiska hälsodataområdet och ska ge EU-medborgare tillgång till sin hälsodata, göra det möjligt för vårdgivare i unionen att utbyta data med varandra, och skapa nya möjligheter för forskning och innivation. Förordningen ställer bland annat krav på standardisering av data för att säkerställa att denna kan utbytas säkert och effektivt. Förordningsförslaget förväntas antas och träda i kraft i början av 2025, därefter inleds genomförandet av lagstiftningen i EU och EES.
En grund i EHDS är att oavsett vilket tekniskt system som används, vilken privat eller offentlig vårdgivare en individ har, eller vilken region i Sverige eller vilket land i Europa personen bor i, så ska all information alltid följa med individen. Detta uppmuntras av Daniel Forslund, utvecklingsansvarig på Vårdföretagarna, som dock påpekar att det krävs en hel del arbete för att Sverige ska bli “EHDS-kompatibelt”.
– Med EHDS går vi äntligen från att tänka organisation till att främst tänka person, och följer individen i systemet, oberoende av huvudman, vårdgivare eller land. Detta kan frigöra mycket i vårt utvecklingsarbete i både vården och tekniksektorn.
– Men den stora utmaningen inom svensk vård är att vi är tränade i att datadelning är något farligt och förbjudet. Vi har byggt all vår teknik och logik efter den lagstiftning som vi hade för 20-25 år sedan, då det inte gick att dela data och det heller inte var tillåtet. Vi glömmer ibland att våra gamla system är uppbyggda på det sättet.
Med EHDS ändras logiken till att vården faktiskt får krav på sig att dela data.
– Detta innebär ett kulturskifte som vi måste trycka på. Det är en förändring i hur vi jobbar inom sjukvården som på sikt kommer att ta bort en hel del onödig administration och byråkrati.
Inga system uppfyller kraven
Utöver detta skifte krävs också ett synsätt där information behöver prioriteras före specifika it-system och varumärken. I dagsläget finns inga journalsystem på marknaden som uppfyller kraven på datadelning från EHDS, enligt Daniel Forslund. För att lösa detta krävs ett utökat samarbete mellan vården och techleverantörerna.
– Vi hoppas såklart att leverantörerna kommer att jobba tillsammans med oss för att komma åt problematiken. Där blir det också viktigt att techbranschen och olika konkurrerande företag krokar arm så att deras system fungerar tillsammans.
– Jag tror att alla vårdgivare vill pussla ihop sina egna it-miljöer och tänka att systemet inte är standarden, utan att standarden är informationsflödet mellan dem.
Detta är något som också borde ligga i techleverantörernas intresse, menar Daniel Forslund.
– Då kan vi komma bort från tekniska monopol på olika system. Detta gynnar alla leverantörer som kan sälja på ett annat sätt till oss, så att vi kan skräddarsy it-miljön för vår personal på ett bättre sätt.
Behov av investeringar
Kopplat till detta krävs vissa större investeringar i ett tidigt skede.
– Vi behöver genomföra en stor initial investering innan vi kommer in i nyttovärlden. Här handlar det om att sätta sig ner med leverantörerna och systematiskt gå igenom vilka system som kan uppgraderas, vilka som ska nyutvecklas och vilka som ska avvecklas. Det är ett städarbete som kommer att kosta mycket tid och energi.
Här kommer Vårdföretagarna att bidra med en stor del, men Daniel Forslund hoppas även på att EU och staten kan bidra.
– Här krävs ett partnerskap där jag hoppas att staten och EU-kommissionen kan vara med och samfinansiera. Som vårdgivare är vi beredda att ta en stor del av investeringen, men arbetet kan inte tränga undan sjukvården.
Samarbeta – inte diskutera
Avslutningsvis påpekar Daniel Forslund att samarbete blir en viktig faktor i arbetet med förordningen. Då syftar han inte på diskussioner, seminarier och samverkan, utan att de facto arbeta tillsammans.
– EHDS kommer att kräva mycket arbete från ett gäng aktörer såsom oss på Vårdföretagarna, SKR, E-hälsomyndigheten och många fler. Det ska sättas nya processer och beredningsrutiner och vi ska enas om en lösning som alla ska tolka på samma sätt. Lyckas vi med detta kan vi få en stark trovärdighet och uppslutning från vårdsektorn, som vill åstadkomma det här. Det handlar bara om att skapa gemensamma verktyg och beslut vid bordet, vilket är något vi har saknat tidigare.
Läs mer om ämnet: