USA kräver klarhet i EU:s big tech-regleringar

Donald Trumps administration kommer att granska hur EU:s Digital Markets Act (DMA) och Digital Service Act (DSA) försämrar de marknadsmässiga förutsättningarna för de stora amerikanska techbolagen. Ett brev som beskriver dessa farhågor har nu lämnats över till EU:s konkurrenschef Teresa Ribera.
Såväl DSA som DMA är enligt EU till för att skapa en mer rättvis och hållbar marknadsplats i Europa. Medan DSA kan sägas fokusera på integritet och säkerhet, kan DMA mer beskrivas som en sorts lista med regler och förbud ritade mot bolag som exempelvis Alphabet, Amazon och Meta, i syfte att förbättra konkurrensvillkoren på den europeiska marknaden.
Riktar orättvist in sig på amerikanska bolag
I ett brev till Teresa Ribera, EU:s konkurrenschef och den som beskrivits som den näst mäktigaste personen inom EU-kommissionen efter ordförande Ursula von der Layen, har Jim Jordan, ordföranden för USA:s representanthus juridiska utskott, och Scott Fitzgerald, ordförande för underutskottet för den administrativa staten, regleringsreform och konkurrensrätt, uttryckt vad de kallar sin oro över att DMA specifikt riktar in sig på amerikanska företag. Det rapporterar Reuters.
I brevet hävdas bland annat att regleringarna gynnar europeiska konkurrenter till de amerikanska bolagen och att DMA ”hämmar innovation, och avskräcker från forskning och utveckling”. Även det potentiella bötesbeloppet för DMA-överträdelser, som kan bli upp till 10 procent av den globala årliga omsättningen för bolaget som fälls, kritiserades.
"Europeisk skatt"
"Dessa kraftiga böter tycks ha två syften: att tvinga företag att följa europeiska standarder globalt och att fungera som en europeisk skatt på amerikanska företag,", skriver de båda amerikanska tjänstemännen.
I en intervju med Reuters tidigare i februari säger Teresa Ribera att EU-kommissionen inte bör pressas att ändra lagar som redan godkänts av lagstiftare.
Läs mer om ämnet: