"Ukraina kan på många sätt leda Europa ur ett försvarstekniskt narrativ"

Drönare I Ukraina Och Artem På Sigma

Foto: Adobe stock, Sigma Software Group

24 februari markerade treårsdagen för Rysslands invasion av Ukraina. Datumet, som förde Europa tillbaka in i krig, har fått stora geopolitiska efterskalv men också accelererat teknisk innovation och visat vad såväl mänsklig som högteknologisk resiliens innebär. Artem Petrenko, Executive Vice President på Sigma Software Group, delar med sig av en unik inblick i Ukraina idag och den innovation landet är kapabelt till.

Enligt den nyligen släppta rapporten IT Research Ukraine 2024, genomförd av Lviv IT Cluster, står teknikindustrin nu för 38 procent av tjänstemarknaden i Ukraina. Och även om exporten förutspåddes minska med 4 till 6 procent vid årets slut, förväntades omsättningen av it-tjänster alltjämt uppgå till 6,3–6,45 miljarder dollar. 

Minskningen speglar ett mönster under krigsåren, där 2022 var året då it-industrin omsatte mest följt av 2023 och sedan 2024. 

– Den ukrainska it-exporten genererade cirka 530 miljoner dollar per månad under 2024, att jämföra med 555 miljoner dollar 2023. Under krigets första år nådde den månatliga omsättningen 600 miljoner dollar, berättar Artem Petrenko, Executive Vice President för Sigma Software Group.

Industrin gör skillnad i kriget – på och utanför slagfältet

Idag finns över 2100 it- och techbolag i Ukraina. 47 procent av dessa är inriktade på tjänster och 31 procent på produktsidan. Kriget har kastat om hur en stor del av dessa bedriver sina verksamheter, och många expanderar utomlands med Polen i topp. Där har mer än hälften av teknikföretagens vd:ar planer på att bygga kontor. Utvecklingen innebär samtidigt ett närvarotapp i Ukraina.

– 6 procent av företagsledarna överväger att stänga ned sina kontor i Ukraina. Det ser vi även bland gruppen it-specialister som sjunkit med 1,6 procent det senaste året. Idag är runt 302 000 personer verksamma inom den ukrainska techindustrin. 

238 000 av dessa lever och jobbar fortfarande inom landets gränser. Och engagemanget i kriget är starkt. 97 procent av ukrainska it-företag bedriver aktiviteter och initiativ som stöttar den ukrainska armén. Bland annat står många företag för delar av inkomsten till medarbetare som mobiliserats för militär tjänstgöring.

– Det om något visar hur industrin sluter upp, och påvisar resiliens under den här svåra tiden. Inom Sigma har vi en företagsfinansierad fond, Unity Fund, som till dagens datum genomfört projekt till ett uppskattat värde av 53 miljoner kronor. Bland annat har vi kunnat mobilisera 40 specialister i kriget, med all utrustning som behövs, berättar Artem Petrenko.

Försvarsteknik och AI med fokus på överlevnad

Ett stort fokusområde på techmarknaden, förutom det självklara intresset i AI som kan accelerera verksamheter och minska kostnader, är försvarsteknik och dual-use teknik. Industrin uppskattas idag omsätta mer än en miljard dollar.

– Det pågående kriget ritar om techsektorn totalt, inte bara i Ukraina utan i hela Europa. Vi har påvisat för regeringar inom EU, vikten av startup-driven innovation och samtidigt fått startups att se möjligheterna i dubbel användning av deras produkter. Civila verktyg kan många gånger skalas upp och bli till effektiva försvarslösningar, säger Artem Petrenko. 

Ukraina är idag på många sätt unikt positionerade att leda Europa ur ett försvarstekniskt narrativ. Bland annat uppgav landets försvarsminister och minister för digital transformation, Mykhailo Fedorov, att Ukraina nu har mer än 500 verksamma företag enbart inom drönarproduktion. Under krigsåren har mer än 1500 företag startats med fokus på modern krigsteknik som robotar, drönare och elektroteknik.

– Ukrainarna utvecklar, testar och förbättrar lösningar i realtid under kriget med en omatchad hastighet. Innovationerna föds direkt på slagfältet, frammanade av verkliga behov - och ytterst överlevnad, säger Artem Petrenko.

Ukraina är inte bara resiliens

Att Ukraina lyckats kraftsamla över tid bottnar i militär förmåga, ingenjörstalang och starkt ledarskap. Och om omvärlden fortsätter att investera, ekonomiskt och genom partnerskap, har landet potential att transformera den globala försvarsteknikindustrin från grunden menar Artem Petrenko.

– Västerländska investerare och samarbeten är kritiska för att kunna skala innovationer som på sikt kan modernisera militärer världen över. Vi på Sigma har lanserat en Defence Builder Accelerator som ska koppla samman utvecklarteam och investerare, i syfte att möjliggöra teknikutveckling som är skräddarsydd efter den ukrainska arméns specifika behov och de krav som ställs på slagfältet, fyller han i.

Sigmas Defence Builder Accelerator backas av Ukrainas försvarsdepartement, och visar hur kriget har lett till samarbeten mellan stat och näringsliv, obundna av silos. Åren av aktivt krig har med andra ord inte bara påvisat resiliens, understryker Artem Petrenko. 

– Det finns många fler exempel på detta, som kan kasta ett annat ljus på ukrainarna. Det handlar inte längre bara om resiliens, utan vi drömmer stort och har kapacitet att göra så mycket mer.

Så vad kan omvärlden förvänta sig av ukrainska techbolag, nu när kriget pågått under så lång tid och på många sätt ritat om förutsättningarna?

– Det är tragiskt att den kom: treårsdagen av fullskaligt krig. I och med det måste vi fokusera på framtida möjligheter. Och de är många. Tekniken är överallt idag, omformar samhället och låser upp nya möjligheter för samarbeten mellan sektorer. Tack vare den digitala transformationen kan vi idag samarbeta på sätt vi aldrig trodde skulle bli möjliga, och dela data, insikter och resurser för att tillsammans adressera utmaningar. Gör vi det kan transformationen bli en enande kraft för kollektiv framgång och utveckling.

27 februari 2025Uppdaterad 6 mars 2025Reporter Therese BengtnerUkraina

Voisters nyhetsbrev

Rekommenderad läsning