Ny tingsrättsdom kan hjälpa småföretagare i kampen mot bedrägerier

Tobias Adielsson Företagarna Och Kreditkort På Hög

Tobias Adielsson, expert på säkerhet och brott mot företagare på Företagarna. Foto: Företagarna, Adobe stock

Bankbedrägerier har exploderat de senaste åren. Extra utsatta är småföretagare som har högre krav på sig från EU och därmed mindre skydd än privatpersoner. En ny betaltjänstförordning från EU och en tingsrättsdom kan dock leda till positiv förändring.

Bankbedrägerier har numera passerat narkotika som den största inkomstkällan för kriminella. Det kan handla om alltifrån bluffakturor till fejkade sms och andra former av spoofing. De senaste åren har småföretagare varit särskilt utsatta, vilket både Polisen och medlemsorganisationen Företagarna vittnar om. 

– En anledning till detta är att småföretagare ofta har tillgång till hela företagets kapital i telefonen via sitt bankid, medan större företag har en annan struktur, säger Tobias Adielsson, expert på säkerhet och brott mot företagare på Företagarna.

Privatpersoner mer skyddade än företagare

Ett dilemma bland småföretagare är att de inte är lika skyddade som privatpersoner när det kommer till bedrägerier. År 2022 vann en privatperson mot en bank i Högsta domstolen efter att ha blivit utsatt för ett bankbedrägeri. Detta ledde till att fler privatpersoner som utsatts för bedrägerier fick tillbaka pengar från sina respektive banker.

– Däremot har inte företagare haft samma möjlighet, eftersom EU:s betaltjänstförordning ställer högre krav på dem. Sverige hade kunnat välja att skydda småföretagare, men valde att inte göra det.

Enligt en undersökning från Företagarna utsattes 40 000 svenska företag av telefonbedrägerier under 2023, varav 10 000 erfor ekonomiska förluster till följd av dem. Mörkertalet är generellt stort i den offentliga statistiken, enligt Företagarna skippar 38 procent av företag att anmäla brott som de har utsatts för.

– Det senaste året har vi flera exempel på småföretagare som blivit av med alltifrån 600 000 till 1,4 miljoner till 6 miljoner kronor över en natt. Och de har inte haft en chans att få tillbaka sina pengar – endast på grund av att de är företagare.

Ny betaltjänstförordning och småföretagare i tingsrätten

Nu kan dock förändringar vara på väg, både på EU- och Sverige-nivå. En småföretagare fick nyligen rätt mot sin bank i tingsrätten, där banken nu dömts att betala ut cirka en miljon kronor plus rättegångskostnader till företagaren.

– I detta fall valde Kinda-Ydre Sparbank att inte överklaga domen till hovrätten. Det är lite synd då vi gärna hade sett ett prejudikat, det vill säga att domen kan fungera som regel eller vägledning i kommande likvärdiga mål. Men detta beslut öppnar ändå upp möjligheten för tusentals företagare att se över de bedrägerier de utsatts för och få tillbaka sina pengar om deras fall bedöms på samma sätt.

Senare i år kommer också EU att ta fram en ny betaltjänstförordning. EU-parlamentet har röstat igenom ett förslag som säger att banker ska behöva ta större ansvar i att skydda sina kunder mot bedrägerier.

Storbritannien är en inspiration.

– Under våren ska EU komma överens i ett trilogmöte om hur man ska gå vidare med det här. Därför träffar jag nu EU-parlamentariker regelbundet och påpekar att småföretagare inte får glömmas bort – igen. Ökade krav på banker skulle ge ekonomiska incitament för dem att skapa säkrare system. Det behöver inte vara möjligt att göra stora pengatransaktioner så snabbt som det är idag.

Vill ha ökad transparens 

Utöver dessa förändringar förespråkar Tobias Adielsson en ökad transparens där småföretagare ska ha möjlighet att utvärdera sina banker. I dagsläget är det nämligen bara Finansinspektionen som vet vilka banker som är säkra och inte.

– Här är Storbritannien en inspiration. Där kan alla medborgare och företag se vilka banker som har sämre säkerhet och som inte kompenserar sina kunder vid bankbedrägerier. Detta vill jag se i Sverige också, så att alla bankkunder kan se vilka banker som är säkra. Att stoppa den här typen av brott är en avgörande pusselbit i arbetet med att strypa den kriminella ekonomin, och det finns mycket kvar att göra.

26 februari 2025Uppdaterad 28 februari 2025Reporter Fredrik Adolfssonjuridik

Voisters nyhetsbrev

Rekommenderad läsning