Färre fel och minskade kostnader när Shorelink digitaliserar

Bild Från Shorelinks Hamn

Foto: Shorelink

Hamnoperatören Shorelink hanterar och vidarbefordrar trävaror över hela världen. Genom att gå från papper och penna till en digitaliserad process har bolaget minskat utgifterna och risken för misstag, samtidigt som man har förbättrat arbetsmiljön för medarbetarna. 

Shorelink är norra Sveriges ledande hamnoperatör med verksamhet i Skellefteå, Piteå, Luleå och Kalix. I hamnarna i Piteå och Skellefteå handlar en stor del av arbetet om att hantera och vidarebefordra trävaror till kunder över hela världen. Här har man övergått ifrån manuella processer till en digitaliserad sådan.  

Med det nya digitala systemet skannas sågade trävaror flera gånger under processen. Skanningen börjar när paketen lämnar sågverket, fortsätter vid ankomsten till Shorelinks hamnar och ger truckförarna tydlig information om var paketen ska lagras i väntan på vidare transport. Slutligen skannas paketen vid uttag från lagret och ännu en gång på kajen innan de lastas ombord på fartyget. 

– Implementeringen av det digitala systemet har haft många positiva effekter, där vi har förbättrat både effektiviteten och noggrannheten i våra arbetsflöden, säger Mikael Lundström, CIO på Shorelink. 

Minskade kostnader  

Tidigare sköttes en del av virkeshanteringen manuellt med papper och penna, vilket ökade risken för misstag. Nu möjliggör det digitala systemet en heltäckande spårbarhet genom hela processen. 

– Denna förändring har hjälpt oss att säkerställa att vi alltid skickar rätt varor till rätt plats. I situationer där avvikelser har uppstått kan vi nu med hjälp av systemet bevisa att hanteringen i våra hamnar har fungerat korrekt. Det nya systemet har även bidragit till att reducera onödiga kostnader genom att förbättra precisionen i leveranserna och stärka relationerna med kunderna, säger Mikael Lundström. 

Förbättrad arbetsmiljö och ökad säkerhet 

Utöver minskade kostnader och en förbättrad service har även arbetsmiljön för Shorelinks medarbetare blivit effektivare och säkrare, enligt Mikael Lundström.  

– Säkerheten har ökat eftersom logistikerna inte längre behöver röra sig i riskfyllda miljöer, som att klättra på stegar för att identifiera paket. Samtidigt har arbetet blivit mer effektivt tack vare den digitala överblicken, förklarar Mikael Lundström.

– Med den här teknologin har vi tagit ett stort steg mot en alltmer digital och datadriven framtid som kommer att krävas för att vi ska kunna hantera allt gods som följer i spåren av den gröna omställningen i norra Sverige.  

13 februari 2025Uppdaterad 18 februari 2025Reporter Fredrik Adolfssontransport

Voisters nyhetsbrev

Rekommenderad läsning