Svenskar använder hälsoappar dagligen mer än danskar – yngre driver utvecklingen

Träning App Final

Användningen av hälsoappar ökar i både Sverige och Danmark och hör till topp-tre-kategorierna med flest nedladdningar. I Sverige använder fler apparna dagligen och yngre är extremt positiva till användning av hälsodata för ökad motivation. Äldre svenskar ligger däremot efter danskar i samma åldersgrupp. Detta visar nya undersökningar från företagen Samsung och Framna.

15 juli 2025Uppdaterad 15 juli 2025Reporter Therese BengtnervårdFoto Adobe stock

Att både Sverige och Danmark ligger högre i nedladdningsgrad än exempelvis Nederländerna kan bero på att uppbyggnaden av ländernas sjukvård skiljer sig åt, skriver Framna i sin rapport. Med primärt statlig vård i Sverige och dess grannland blir apparna ett värdefullt komplement. Men inte alla har upptäckt nyttoeffekterna, och det ser olika ut bland olika åldersgrupper.

I Danmark dominerar de äldre användarna - 56 procent är över 43 år gamla och 21 procent är över 59 år - jämfört med den yngsta åldersgruppen 16–26 år som står för 18 procent. I Sverige är 62 procent av användarna yngre än 42 år och bara 13 procent av användarna äldre än 59 år.

Bland de som installerat appar använder 16 procent av svenskarna dem dagligen medan motsvarande andel danskar ligger på 11 procent.

Yngre mer positiva till AI för hälsan

Anledningarna till att man använder hälsoappar och smart teknik för träning skiljer sig mycket åt mellan olika åldersgrupper, visar samtidigt en ny undersökning från Samsung. Exempelvis uppger 73 procent av yngre att de inhandlat en smartklocka i syfte att få bättre koll på sin träning, medan endast 32 procent över 55 år har gjort sina inköp på samma grunder.

Stora skillnader finns också när det kommer till AI. 9 av 10 i åldrarna 18 till 34 ser positivt på mätning av hälsodata för att öka motivationen till träning, och 8 av 10 är öppna till att nyttja AI för ändamålet. Bland de som är över 55 år är endast hälften positiva till detta. Mest välvilligt inställda är de yngre; 12 procent är villiga att använda AI i mycket hög utsträckning för att öka sin träningsmotivation medan knappa två procent av de äldre känner likadant. 

– Det är självklart glädjande att den yngre generationen har förstått fördelarna med smartklockor, smarta ringar och andra enheter – att de kan hjälpa oss att tolka hälsodata och motivera oss till att anpassa vår livsstil och träning. Samtidigt är det också tydligt att äldre har något att vinna på den här tekniken, säger Anders Emlby, nordisk chef för Mobile experience på Samsung.

Voisters nyhetsbrev

SENASTE NYTT