Ett samarbete med Cisco

Därför är Cisco-rustade datacenter navet i AI-eran

Cisco Datacenter; Isovalent Dan; Ai, Pod Copy

En mängd nyheter om datacenter presenterades under Cisco Live. Bland annat av Dan Wendlandt, Isovalent.

Cisco AI Pod och unik insyn i Kubernetes är några av nyheterna runt Ciscos datacentersatsningar som presenterades under Cisco Live 2025. I en era av större tryck på nätverk och beräkningskapacitet är Ciscos mål att hjälpa verksamheter med välrustade helhetslösningar redo för dagens och framtidens AI-verktyg och -agenter. 

4 juli 2025Uppdaterad 4 juli 2025Reporter Tim LefflerdatacenterFoto Cisco

Under Cisco Live 2025, som arrangerades i början av juni i San Diego, presenteras en rad nyheter som nästan alla är kopplade till AI, på ett eller annat sätt. Att AI därmed spelar en stor roll även för Ciscos datacenter- och nätverksutveckling är därför inte förvånande.

”Omvälvande förändring”

För att möjliggöra för såväl utveckling av ny AI-teknik som för konsumentanvändning av den teknik som redan finns, krävs en helt ny nivå av beräkningskapacitet. Under sin presentation om hur Cisco förbereder datacenter för AI, beskriver Tom Gillis, SVP/GM, Infrastructure and Security Group, Cisco, dagens utveckling.

– Det går inte att överskatta vilken omvälvande förändring vi står inför. Det handlar om nya beräkningssätt, ny sorts it-säkerhet och nya sätt att sätta upp nätverk. På Cisco kan vi angripa detta från alla håll och bidra med lösningar på ett unikt sätt, säger han.

Han förklarar att en stor del av Ciscos erfarenhet kommer av att ha hjälpt de som utvecklar själva AI-tekniken. I dessa stora ”AI-fabriker” hanteras biljontals olika parametrar som finjusterar, tränar, och bygger upp alla modeller.

Nätverken som flaskhalsar

Utöver att detta är väldigt dyra och energikrävande processer, kräver de också mycket av hårdvaran, vilket gör att man i många fall använder GPU:er istället för CPU:er i sina datacenter, eftersom de kan utföra betydligt fler beräkningar på kortare tid. Detta skapar i sin tur ett tryck på nätverken som blir en sorts flaskhals i sammanhanget.

Sedan ett par år tillbaka har Cisco routrar som kan hantera 800 gigabyte data per sekund och port. Men enligt Tom Gillis är detta fortfarande inte tillräckligt. Därför krävs det nya sätt att bygga om nätverken både back-end, i vilket exempelvis servrar och databaser pratar med varandra, och front-end, som är den delen som slutanvändaren tar del av.

– Eftersom vi på Cisco är den enda leverantören som hanterar hela stacken kan vi erbjuda nya, unika lösningar som gör dig redo för framtidens AI-beräkningsbelastningar, säger Tom Gillis.

Allt i en och samma AI Pod

Ett exempel som illustrerar hur Cisco kan ta ett helhetsgrepp för datacentret är bolagets AI Pod. En Cisco AI Pod är en modulär infrastruktur designad för att stödja AI-arbetsbelastningar. Den kombinerar beräkningskraft (GPU:er och CPU:er), lagring, och Ciscos högkapacitetsnätverk för att hantera de intensiva krav som AI-träning och -inferens innebär. AI poden kommer som en fullt integrerad stack med ”våningar” av Partner Storage, Cisco Compute, Cisco Network, Kubernetes, Nvidia Software, och AI Model. 

– Vi kan ta hela den stacken och stötta er i allt det ni skulle vilja göra ur ett AI-perspektiv. Vi har den rätta utrustningen i bottenplattan och kan hjälpa till med finjustering och annan typ av support, säger Jeremy Foster, SVP/GM, Engineering, Cisco, under en presentation på Cisco Live.

Csico Live Rå

Jeremy Foster presenterar Cisco AI pod under Cisco Live 2025.

Den svarta lådan Kubernetes

Ett av de sist lagren i Ciscos AI pod är Kubernetes – en öppen källkodsplattform som automatiserar driftsättning, skalning och hantering av containeriserade applikationer. För att verksamheter lättare ska kunna hantera denna plattform har Cisco förvärvat bolaget Isovalent.

Isovalent bygger på Cilium, ett modernt nätverks- och säkerhetsverktyg för Kubernetes, och möjliggör bättre hantering av nätverkssäkerhet och visibilitet i just containerbaserade miljöer.

– Det som är viktigt att förstå är att Kubernetes är som en svart låda för alla traditionella nätverksenheter – de saknar ”insyn” om vad som händer i plattformen. Exempelvis en ip-adress, som vanligtvis kan vara kopplad till en applikation och som går att programmera in i en brandvägg, är högst kortlivad i Kubernetes, säger Dan Wendlandt, VP, Business Development, Isovalent, under Cisco Live. 

Ny insyn och smartare hantering

Denna utmaning, att regler som gäller andra delar av nätverket inte gäller för Kubernetesplattformen, gör att bland annat säkerhetsåtgärder som just traditionella brandväggar inte fungerar för laster i Kubernetes, vilket förstås blir ett problem i takt med att en verksamhet förlitar sig på plattformen mer och mer.

Men med Isovalent går det att få tillgång till Kubernetes på ett helt nytt sätt.

– Vi skapade Isovalent för att plocka in virtuella nätverk, brandväggar, nätverksvisibilitet, med mera, i Kuberneteslagret. Isovalent går också att använda för att balansera laster mellan privata och publika moln på ett helt nytt sätt. Detta förenklar arbetet för alltifrån nätverksoperatörer till it-säkerhetsteamet i din organisation. 

Voisters nyhetsbrev

Rekommenderad läsning