Vitalis 2025: Stora vårdaktörer om hälsodata och nya samarbeten
Under Vitalis 2025 pratade Voister med Inera, E-hälsomyndigheten, SKR och Läkemedelsverket om digitala verktyg, nya partnerskap och vikten av att utbyta hälsodata inom och utanför Sverige.
– Vitalis är en helt fantastisk mötesplats som vi i Sverige ska vara väldigt stolta över. Här möts kommuner, regioner, privata utförare – det är hälso- och sjukvård, socialtjänst, äldreomsorg, företag inom tech, medtech och farma. Det är här vi skapar samtalen, bygger allianserna och partnerskapen som kommer forma morgondagens hälsovård och omsorg. Så det som jag tar med mig är det som vi ser omkring oss här på mässgolvet nu: människor som skapar nya relationer med varandra och försöker utbyta erfarenheter, för att sedan komma hem och realisera de nya idéerna, säger Patrik Sundström, vd Inera.
Finns det någon fråga som du tycker man ska fokusera lite extra på i dialogen just i år?
– Jag tycker man ska fokusera lite extra på att gå från snack till verkstad. Titta på de sakerna som vi redan nu vet funkar: de nya arbetssätten, de nya tekniska lösningarna, lär och inspireras av varandra, försök komma hem och driva den utvecklingen, säger Patrik Sundström.
Vilken fråga tycker du är absolut viktigast under Vitalis 2025?
– Samarbete och att tydliggöra vilken aktör som gör vad, för att skapa möjligheter att utbyta hälsodata på ett effektivt och säkert sätt över hela landet och med andra medlemsländer ute i Europa, säger Peter Alvinsson, avdelningschef E-hälsomyndigheten.
Och hur ligger vi till jämfört med andra länder i Europa?
– Vi ligger ganska bra till. Nationellt har vi redan gjort väldigt mycket inom regionerna. Vi behöver lyfta oss upp på nationell nivå så vi kan utbyta hälsodata nationellt mellan alla vårdgivare oavsett om man är offentligt finansierad eller privat sådan. Och vi måste också se till att den här datan ska kunna utbytas med Europa. Europas länder har kommit olika långt – vi ligger ganska bra till, men vi behöver ta några steg till, säger Peter Alvinsson.
Vilken fråga tycker du är absolut viktigast under Vitalis 2025?
– Jag tänker att Vitalis är en så bra arena för att verkligen prata om de nya arbetssätt vi behöver arbeta med i både vård och omsorg, säger Lisbeth Löpare, samordnare SKR.
Någon del av de nya arbetssätten som du vill lyfta lite extra?
– De där patienten får en mer självständig roll, kan leva livet på ett bättre sätt. Då är de digitala redskapen och verktygen en jättebra förutsättning för det, säger Lisbeth Löpare.
Vilken fråga tycker du är absolut viktigast under Vitalis 2025?
– Vi från Läkemedelsverket har någonting nytt i år där vi erbjuder att träffa experterna. Det är en fysisk träff mellan de som jobbar inom hälso- och sjukvården, och de som tillverkar medicintekniska produkter. De kan få en så kallad one-to-one med oss experter från medicinteknik på Läkemedelsverket, säger Sara Vazda, utredare Läkemedelsverket.
Om man träffar dig till exempel, vad kommer du vilja fokusera på lite extra i dialogerna?
– Vi är en expertmyndighet som både främjar innovation, som ser till att alla produkter, såsom läkemedel, medicinteknik med mera är säkra och ändamålsenliga. Så jag fokuserar gärna mycket på den innovationsfrämjande delen och att sänka tröskeln med den här myndighetskontakten, säger Sara Vazda.
Läs mer om ämnet: