Södertörns högskola leder ny forskning om AI och välfärdsstaten

Bild På Södertörns Högskola

Södertörns högskola.

Södertörns högskola leder ett nytt forskningskluster, "The AI Welfare State", inom den nationella satsningen WASP-HS. Klustret ska undersöka hur AI påverkar välfärdsstaten och medborgarnas sårbarhet, med särskilt fokus på risker som desinformation och partiska algoritmer.

27 maj 2025Uppdaterad 27 maj 2025Reporter Sofia HellströmerAIFoto Anna Hartvig/Södertörns högskola

– Det är första gången Södertörns högskola är med i en sådan satsning, som också är Sveriges största på forskning inom området. Det är väldigt roligt att vi blir en del av satsningen och får bidra med kritiska perspektiv. Dessutom blir ämnet medie- och kommunikationsvetenskap genom kontakten med till exempel stats- och rättsvetenskap än mer interdisciplinärt, säger Anne Kaun, professor i medie- och kommunikationsvetenskap och ansvarig för klustret The AI Welfare State, i ett pressmeddelande.

WASP-HS (Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program – Humanities and Society) är Sveriges största satsning på AI ur ett samhällsvetenskapligt och humanistiskt perspektiv och finansieras av Wallenbergstiftelserna. Syftet är att skapa forskningsmiljöer för doktorander, postdoktorer och gästforskare, samt att stärka den internationella genomslagskraften i svensk AI-forskning.

Fem kluster får 142 miljoner

Totalt är det fem forskningskluster som finansieras med 142,3 miljoner kronor, där The AI Welfare State är en av dessa. I klustret som ska undersöka hur AI påverkar välfärdsstatens strukturer och medborgarnas sårbarhet, ingår forskare från Karlstads universitet, Lunds universitet, Göteborgs universitet, Örebro universitet, Uppsala universitet, Stockholms universitet och koordineras av Södertörns högskola. Framför allt riktar man sig till unga forskare.

– Vi samlas kring begreppet AI Welfare State och undersöker införande, styrning och föreställningar om AI i välfärdssektorn. Det handlar både om praktiska och normativa frågor, säger Anne Kaun och fortsätter:

– Det är en viktig möjlighet för doktorander och postdoktorer att etablera sig i ett växande forskningsfält.

Utmaningar när olika områden möts

Det finns utmaningar i att förena teknisk och samhällsvetenskaplig forskning, och det kan vara svårt att integrera båda delarna. Men Anne Kaun ser dock att utvecklingen går framåt.

– Det är svårt med språket, att hitta sätt att prata med varandra – det säger även doktoranderna som läser kurser ihop. Men det har skett ett viktigt arbete inom WASP-HS under de senaste fem åren med att etablera humaniora och samhällsvetenskap som viktiga områden inom AI-forskningen, säger hon.

Voisters nyhetsbrev

SENASTE NYTT