Skrivarna: Det bortglömda hotet som drabbade Västblekinge Miljö

Ett papper i skrivaren upplyser din verksamhet om att ni blivit hackade – en mardröm som blev sann för det kommunala avfallsbolaget Västblekinge Miljö AB. Idag har de skärpt säkerheten kring skrivarna. Något som många svenska verksamheter skulle behöva titta på, för trots stor medvetenhet visar en ny undersökning att närmare hälften ger frågan låg eller ingen prioritet.
Enligt undersökningen som Svenskt Kvalitetsindex genomfört på uppdrag av Canon känner två av tre svarande, 69 procent, till att skrivaren är en säkerhetsrisk för cyberattacker. Trots detta har skrivarsäkerhet bara hög eller ganska hög prioritet hos 27 procent av företagen. 48 procent ger fortfarande skrivarna låg eller ingen prioritet alls i sin it-strategi.
– Det är anmärkningsvärt hur många som väljer att blunda för hotbilden, trots att den är välkänd. Det är som att lämna dörren öppen för inbrottstjuvarna, säger Erik Strandskog, Produktchef, Document Solutions på Canon till nyhetssajten it-retail.
Bland 255 svenska företag som svarat på undersökningen har närmare en tredjedel av de som är medvetna om hotbilden inte vidtagit några säkerhetsåtgärder alls – trots att 7 procent uppger att intrångsförsök gjorts på precis den vägen.
Skrivarintrång ökade säkerheten
Några som vet hur illa det kan gå är Västblekinge Miljö. För ett år sedan hittade de ett papper i sin skrivare där det stod att data hade blivit stulen. Detta blev startskottet för ett intensifierat arbete med just skrivarsäkerheten.
– Vi är mycket mer rustade och framför allt har vi ett mycket bättre säkerhetstänk. Vi förstår allvaret så mycket bättre nu, säger Susanna Strandberg, vd på Västblekinge Miljö till Sveriges Radio.
Upprustningen har bland annat bestått av bättre skalskydd och brandväggar. Dessutom satsar man på spökmejl till medarbetarna så att de får öva på att urskilja potentiella hot.
– Just bara för att du ska kunna tränas i att kunna observera ifall detta är riktigt, eller om det är fejk, förklarar Susanna Strandberg.
Bristen på kunskap är det mest förekommande hindret för skrivarsäkerheten, bekräftar Canons undersökning. Därefter kommer resurser och tekniska begränsningar. I många fall saknas också rutiner för skrivarsäkerheten, 36 procent granskar den aldrig och en fjärdedel ser endast över säkerheten en gång per år. 15 procent vet inte om det görs överhuvudtaget.
– Det finns en vanlig missuppfattning att skrivare inte hanterar känslig information. I själva verket hanterar de dagligen utskrifter och inskanning med affärskritiska data. De är dessutom ofta utrustade med hårddiskar, trådlös uppkoppling och fjärråtkomstfunktioner som gör dem sårbara om de inte skyddas ordentligt, säger Erik Strandskog.
Vanligaste skrivarsäkerhetsåtgärderna enligt undersökningen
- Användning av säkerhetslösningar såsom brandväggar eller kryptering: 73 procent
- Regelbundna uppdateringar av mjukvara: 61 procent
- Begränsad återkomst till skrivaren via lösenord eller autentisering: 50 procent
- Stängt av tjänster och funktioner som inte används: 38 procent
- Bytt skrivare: 8 procent
- Annat: 3 procent
Källa: It-retail
Läs mer om ämnet: