SCB: Distansarbetet kvarstår trots ökade närvarokrav

Nya data från SCB och Sveriges Ingenjörer visar att andelen som arbetar på distans är i princip oförändrad, trots att många arbetsgivare försöker öka kontorsnärvaron. Detta kan skapa utmaningar för företag som vill behålla sin personal.
Färska siffror från Statistiska Centralbyrån visar att många fortfarande arbetar delvis på distans, trots ökade närvarokrav. Antalet distansarbetande har dessutom varit i princip oförändrat sedan 2022. Även Sveriges Ingenjörers senaste årliga löneenkät bekräftar bilden: Cirka två tredjedelar av medlemmarna arbetar minst en dag i veckan på distans, närmare bestämt 65 procent av 80 000 svarande medlemmar.
– Bland ingenjörer förefaller det ha skett en viss minskning av distansarbetet. Men nedgången är inte i närheten av så stor som den borde vara givet att kraven på kontorsnärvaro ökat för en så hög andel av ingenjörerna, säger Johan Kreicbergs, samhällspolitisk chef på Sveriges Ingenjörer, i ett pressmeddelande.
Närvarokrav riskerar att förlora medarbetare
Baserat på en undersökning i oktober 2024 uppgav var fjärde ingenjör att deras arbetsgivare försökt begränsa distansarbetet. En nyligen publicerad rapport från Sveriges Ingenjörer visar dock att arbetsgivarnas ökade krav på kontorsnärvaro endast fått marginella effekter.
Arbetsgivare som vill öka närvaron på kontoret står inför risken att förlora viktig kompetens till konkurrenter som erbjuder större flexibilitet. I Sveriges Ingenjörers senaste lönestatistik uppger också endast en av fem ingenjörer att de inte vill arbeta alls på distans, medan knappt hälften vill arbeta hälften eller mer på distans.
– Det kan vara svårt för arbetsgivare att kräva ökad närvaro, utan att riskera att tappa nyckelkompetens till mer flexibla konkurrenter. Det finns en stor grupp bland ingenjörerna som värderar möjligheten till distansarbete högt, säger Johan Kreicbergs.
Kan bli dyrt att inte tillåta hybridarbete
Huruvida ökade närvarokrav enbart är positivt är omdiskuterat. Forskning från USA visar att företag som tillåter hybridarbete är bättre på att behålla sin personal, eftersom de anställda värderar denna flexibilitet högt.
Närvarokrav kan i slutändan innebära att det blir dyrare för arbetsgivaren av flera anledningar. Då uppkommer behovet att anpassa arbetsplatsen – Sveriges Ingenjörer har tidigare identifierat brist på kontorsplatser, gemensamma ytor och för få toaletter när arbetsgivare begärt tillbaka sin personal. Dessutom är många öppna för att byta jobb om de tvingas tillbaka till kontoret i för stor utsträckning, vilket kan leda till fler rekryteringsprocesser. Och till sist, tiden medarbetaren förlorar på pendling, är en tid som även arbetsgivaren riskerar att förlora till viss del.
Det kan också uppstå ett dilemma när en medarbetare är sjuk, inte så pass sjuk att den inte kan arbeta, men ändå inte borde vistas bland sina kollegor. Närvarokrav innebär i många fall att man antingen är på kontoret eller ska sjukanmäla sig och vara hemma.
Läs mer om ämnet: