Så kan AI och datavetare förbättra Sveriges försvar

Militär Framför Svensk Flagga; Ai, Datavetare

Artificiell intelligens förändrar spelplanen för global säkerhet, och Sverige står inför avgörande val. Samtidigt som försvarsforskaren och överstelöjtnant Peter Bovet Emanuel lyfter datavetarnas roll för vår försvarsförmåga och AI:s potential att överträffa traditionella metoder, försöker Försvarsmakten hitta nya vägar för att integrera tekniken smart. 

20 maj 2025Uppdaterad 20 maj 2025Reporter Sofia HellströmerAIFoto Adobe Stock

– Om jag var överbefälhavare skulle jag hellre anställa 100 riktigt vassa datavetare än 10 000 nya soldater, säger överstelöjtnant Peter Bovet Emanuel, som arbetat 30 år i Försvarsmakten och idag är forskare på Försvarshögskolan, i ett reportage i Svenska Dagbladet

Peter Bovet Emanuel tror att effekten och Sveriges krigföringsförmåga kommer bli mycket större av att anställa datavetare som bygger något riktigt smart jämfört med att ta in fler värnpliktiga.  

”AI-modellen gör det på en sekund” 

Sedan länge inhämtas information med digital teknik via satelliter, drönare, radar och sensorer, vilken samlas in och analyseras av datorer. 

– Det enda som inte har digitaliserats än är själva beslutsfattandet. Och jag menar att det bara är en tidsfråga innan det sker, säger Peter Bovet Emanuel. 

I ett forskningsprojekt har Peter Bovet Emanuel tagit fram två AI-modeller som ska hjälpa militära beslutsfattare. Den ena modellen underlättar och förbättrar underrättelseinhämtning mot viktiga mål och den andra riktar in sig på att optimera och samordna attackalternativ då många mål dyker upp samtidigt.

– Att besluta vilka vapensystem som ska nyttjas mot vilka mål kan vara utmanande. Det är något som kan ta en grupp experter mellan 30 minuter och två timmar. Modellen gör det på en sekund, säger Peter Bovet Emanuel. 

Internationell samsyn 

Bovet Emanuels syn delas internationellt, där diskussionen om AI:s militära roll pågått länge. SvD beskriver hur USA:s tidigare försvarsminister Mark Esper på en konferens om nationell säkerhet 2019 sa att den nation som är först med att dra nytta av AI får ett "stort övertag".

Och 2023 sa dåvarande amerikanska flygvapenministern Frank Kendall: ”AI kommer att kunna göra så mycket komplicerade saker, så mycket bättre och så mycket snabbare än människor.”  

AI:s avgörande roll för Ukraina 

Kriget i Ukraina är ett tydligt exempel på denna tekniks kraft och betydelse. System som Delta och Avengers ger landets försvar en realtidsöverblick över slagfältet och identifierar tusentals fientliga mål per vecka på i genomsnitt 2,2 sekunder. 

– Om vi vill ha ett starkare försvar kan vi inte bara skala upp det som vi redan har. Vi behöver se hur vi kan använda ny teknik för att öka effektiviteten hos de befintliga resurserna, säger Henrik Rosén är förbandschef för Försvarsmaktens underrättelse- och säkerhetscentrum, till SvD. 

Försvarsmaktens underrättelse- och säkerhetscentrum bedriver flera forskningsprojekt om AI, ett arbetar med informationsinhämtning från krigsfångar och ett annat projekt handlar om att hjälpa analytiker hantera stora datamängder. 

– Den fråga som militära chefer i Sverige, och alla andra länder, ställer sig nu är: Vad är det vi ska göra? Vi vet precis hur vi ska skapa en till bataljon, en till korvett eller ubåt eller en till stridsflygdivision. Men det här okända, det är mycket svårare, säger Henrik Rosén. 

På frågan om han delar Bovet Emanuels åsikt om datavetare kontra soldater, svarar Rosén: 

– Kanske 50 datavetare, för att öka effektiviteten hos de 10 000 soldaterna med 50 procent. 

Voisters nyhetsbrev

SENASTE NYTT