Regeringens nya digitaliseringsstrategi för 2025-2030 lanserad

Erik Slottner Civilminister

Civilminister Erik Slottner under onsdagens presskonferens.

Civilminister Erik Slottner har presenterat regeringens digitaliseringsstrategi för de kommande fem åren. Fokus ligger på bättre välfärd, ökad medborgarnytta och stärkt konkurrenskraft, där några exempel på åtgärder är en molnpolicy och en gemensam digital ingång för hela den offentliga sektorn.

28 maj 2025Uppdaterad 28 maj 2025Reporter Fredrik AdolfssonregeringenFoto Regeringen.se

Under onsdagseftermiddagen bjöd civilminister Erik Slottner in till presskonferens för att presentera regeringens digitaliseringsstrategi för åren 2025-2030. Syftet med strategin är att ge en tydligare inriktning för digitaliseringspolitiken under de kommande fem åren.

– Allt för länge har digitaliseringspolitiken varit spretig och svår att följa upp. Nu lanserar vi en digitaliseringsstrategi som sätter en riktning för hur vi ska navigera kommande fem år inom allt från AI-kompetens i Sverige till sjökablar i Arktis, säger Erik Slottner.

Den nya strategin innehåller ett övergripande mål, fem områden samt ledorden AI, säkerhet och data som går horisontellt genom alla områden. Regeringens nya övergripande digitaliseringsmål är:

”Sveriges digitala omställning ska ge ökad medborgarnytta, bättre välfärd, stärkt konkurrenskraft, höjd säkerhet och minskad administration.” 

De fem olika områdena är digital kompetens, näringslivets digitalisering, förvaltningens digitalisering, välfärdens digitalisering och konnektivitet.

Området digital kompetens har som mål: ”Sverige ska stärka bas-, bredd- och spetskompetensen hos medborgare med syfte att öka den digitala inkluderingen, öka användningen av ny teknik på arbetsplatsen samt förbättra innovations- och konkurrenskraften.”

– Här handlar det om tre olika nivåer. Alla personer ska ha en grundläggande kompetens så att man kan vara en del av samhället. Genom att höja den grundläggande kompetensen minskar vi det digitala utanförskapet. Den andra nivån handlar om att arbetstagare ska kunna använda ny teknik. Det hjälper inte så mycket om vi lanserar nya digitala tjänster i exempelvis hälso- och sjukvården, om inte de som jobbar där kan använda dem. Och för att Sverige ska vara en spjutspets även framåt inom digitalisering är det naturligtvis viktigt med satsningar på spetskompetens.

Planerade åtgärder inom digital kompetens är:

  • Undersöka vad som krävs för att personer som inte själva kan hantera digitala tjänster får denna möjlighet genom digital fullmakt.
  • Ge PTS i uppdrag att öka den grundläggande digitala kompetensen med särskilt fokus på AI.

SCB ska mäta svenska företags AI-användning  

Näringslivets digitalisering har som områdesmål: ”Näringslivets digitala omställning ska öka för att stärka företagens innovationsförmåga, säkerhet, konkurrenskraft och hållbarhet.”

– Näringslivet i Sverige är mycket digitaliserat. Inte minst de större företagen är även mogna när det gäller AI-implementering. Här har vi satt som delmål i strategin att samverkan mellan stat, näringsliv och organisationer ska bidra till fler effektiva insatser för företagens digitala omställning. Dessutom ska företagens kontakter med statliga myndigheter vara smidiga och enkla.

– Vi planerar även att ge ett uppdrag till SCB att mäta AI-användningen bland svenska företag. Detta blir viktigt för att veta hur vi står oss mot andra länder.

Medborgarapp och molnpolicy

Det tredje området förvaltningens digitalisering har som mål: ”Sverige ska ha en förvaltning som förenklar och bidrar till minskad administration genom användarvänliga, säkra och trygga digitala tjänster som effektiviseras med hjälp av AI- och datadriven utveckling.”

Här har regeringen ett antal planerade åtgärder, bland annat ska man utreda möjligheterna till en gemensam digital ingång till offentlig sektor. 

– Vi kan kalla det för en medborgarapp där man kan nå den offentliga sektorn oavsett om man behöver hjälp med exempelvis förskoleplats, plats på särskilt boende eller tillstånd för alkoholservering. Detta skulle förenkla ordentligt. Om jag får rangordna våra prioriterade åtgärder ligger denna högt upp.

Regeringen ska också ta fram en molnpolicy, vilket enligt civilministern är väldigt efterfrågat inom offentlig sektor.

– Många offentliga aktörer vill använda AI och molntjänster i större utsträckning än vad de gör nu, men det finns en stor osäkerhet i hur man får dela, hantera och lagra data. Idag är vi till stor del beroende av amerikanska molntjänster – vilket många av förklarliga skäl inte vill vara – och här aviserar vi nu framtagandet av en molnpolicy.

AI för bättre sjukvård

Område nummer fyra, välfärdens digitalisering har som mål: "Sverige ska erbjuda säkra välfärdstjänster av hög kvalitet som ger mer tid och förbättrad livskvalitet för mottagare, samt minskar administrationen och förbättrar arbetsmiljön för personalen."

– Redan idag kan sjukvården med hjälp av avancerad bildanalys upptäcka cancerdiagnoser tidigare än vad en läkare lyckas göra. Detta är bara ett exempel på hur ökad användning av digitala verktyg och AI kan förbättra kvaliteten i vården och rädda liv.

– Ett annat exempel finns i Sundsvall där man med hjälp av AI lyckats minska fallolyckor med 80 procent – en fantastisk innovation som fler borde använda sig av. Dessa fallolyckor skapar mycket lidande för personer, höga kostnader och ökat tryck på regionernas akutsjukhus. Våra planerade åtgärder på det här området överlappar mycket med dem för förvaltningens digitalisering.

Ersätter gamla bredbandsstrategin

Det femte och sista området är konnektivitet, där denna digitaliseringsstrategi nu ersätter den gamla bredbandsstrategin som löper ut i år. Målet för detta område är:

”I Sverige och mot omvärlden ska det alltid finnas tillförlitlig konnektivitet så att det är möjligt att bo, leva och verka i hela landet. Den digitala infrastrukturen ska vara motståndskraftig, säker och främja konkurrenskraft, innovation och hållbarhet.”

– Ett delmål är att alla befolkade områden ska täckas av nät för mobila tjänster med god kapacitet. Detta gäller även längs allmänna vägar och järnvägar. Det här fanns inte med i den tidigare bredbandsstrategin. Samtidigt ska alla hushåll och verksamhetsställen till år 2030 ha tillgång till minst 1 gb per sekund, där det är samhällsekonomiskt lönsamt.

Regeringen ska även stödja utbyggnaden av landbaserade kablar och fiberoptiska sjökablar längs prioriterade stråk i Östersjöregionen.

– På så sätt ska vi även framöver kunna kommunicera mellan länder och kontinenter. Vi har också gett Trafikverket i uppdrag att vidta åtgärder för att erbjuda bättre mobiltäckning till tågresenärer.

Digg och PTS ska följa upp arbetet

Nu när digitaliseringsstrategin är lanserad är Erik Slottner noga med att påpeka att arbetet inte är klart, utan att det snarare är nu det börjar. Därför ger regeringen Digg och PTS uppdraget att följa upp arbetet och stödja genomförandet av digitaliseringsstrategin.

– De ska ta fram indikatorer för att mäta måluppfyllelsen, följa upp mål och delmål samt föreslå ytterligare åtgärder till oss – utöver dem vi aviserat här idag. De ska ha också ha en årlig digitaliseringskonferens där de redovisar hur det går och pratar om processen framåt. Allt detta arbete ska även samlas på en webbplats, som vi ännu inte vet adressen på.

En särskild AI-strategi kommer

Avslutningsvis berättar Erik Slottner att regeringen avser att ta fram en särskild AI-strategi som ska vara klar 2026, och som ska gå mer på djupet i AI-frågor. Här kommer AI-kommissionens färdplan att vara ett viktigt underlag, enligt ministern.

Voisters nyhetsbrev

Rekommenderad läsning