Kalmar kommuns nya färdplan: Data, information och AI i fokus

Niklas Hörling, CDO på Kalmar kommun.
De senaste tio månaderna har Kalmar kommun jobbat igenom en ny färdplan som ska bli en vägvisare och strategi för hela kommunkoncernens digitala omställning. Fokus har varit en framtidsorienterad strategi för helheten där AI och data är en viktig beståndsdel.
Strategin är nu på remiss i alla kommunala förvaltningar och bolag, med förhoppning om att vara beslutad till sommaren. En process värd att få ta tid.
– Färdplanen tydliggör information och data som vår viktigaste strategiska resurs. Sedan ska vi bygga kunskap och kompetens ute i våra verksamheter och få till en informationsarkitektur som hänger ihop, inklusive hur vi hanterar data på bästa sätt. Det tredje är att påverka våra systemleverantörer; idag är vår data ganska inlåst i respektive verksamhetssystem och utan bra API:er står vi ganska stilla, säger Niklas Hörling, CDO på Kalmar kommun.
Ett exempel på hur AI-användning får fart när data är tillgänglig kom via ett innovationsprojekt med en startup kring personalplanering.
– En av våra största utmaningar är bemanning och schemaläggning, att optimera och bearbeta datamängderna; lagstadgade förutsättningar, matematiska beräkningar av nytta och ekonomi, och mjuka önskemål från personalen. Med AI kan vi analysera hur vi ska resurssätta idag och dessutom göra prediktiva analyser om det kommer ny lagstiftning på bara 15 minuter.
Bemöta AI med AI
En annan stor utmaning för offentlig sektor där AI påverkar, är säkerhetsläget.
– Vi var ju utsatta för en omfattande cyberattack i februari 2024, då det generellt skedde många attacker. Dessa lugnade sig en period men nu ser vi att det ökar igen, politiska maktspel påverkar cyberlandskapet.
En del av attackerna är automatiserade och AI-baserade och Niklas Hörling ser att vi behöver motverka dem med samma mynt.
– Det är nästintill omöjligt att hitta motmedel av mänsklig karaktär, så vi behöver tillförlitlig AI som bygger motståndskraft och gör prediktiva analyser av omvärlden åt oss. Jag ser fler möjligheter i att använda AI som skyddsmekanism än en säkerhetsrisk.
Positivt för både hållbarhet och ekonomi
AI gör också skillnad för hållbarhetsarbetet i kommunen.
– Hållbarhetsarbetet går hand i hand med innovation och den digitala omställningen, det finns mycket att vinna på samspelet. Alla verksamheter behöver få styrningen att se dessa synergier.
Kalmar kommun har bland annat kommit långt kring energi och renhållning.
– Den tekniska utvecklingen är fantastisk när det gäller att få insikter. Vi gjorde ett Agenda 2030-projekt för energikonsumtionen i alla våra fastigheter där vi undersökte hur vi kombinerar och konsumerar el, vatten, fjärrvärme, solceller osv. Genom att hämta signaler och data från alla styrsystem får vi ut rapporter och kan optimera på ett sätt som är både hållbart och ekonomiskt.
Idag har kommunen dessutom kopplat på sina sopbilar, ruttoptimering och fyllnadsgrad, så att renhållningen kan planera miljövänliga rutter och fördela kapaciteten.
Framöver fortsätter arbetet med att få koll på data, datakvalitet och ägandeskap parallellt med kunskapsutbildning och värdeskapande exempel. Kalmar kommun lanserar också en riktlinje för AI, baserat på den nationella från Digg men nedbruten för kommunkoncernen.
– Vi fortsätter också med API- och integrationsfrågan. En modern landningsplats med en modern informationsplattform som vi kan addera AI och annat till är nyckeln framåt. Jag tror att AI på sikt blir lite smör och bröd, inbyggt hos systemleverantörerna, men att vi har ett slags innovationslabb påkopplat för att utmana och testa på ett sätt där säkerhet och juridik är med men vi får mer skjuts och mod.
Läs mer om ämnet: