Danmark börjar skydda sina vatten med obemannade segeldrönare 

Saildrone Segeldrönare

Segeldrönarna är tio meter långa.

För att samla in underrättelser ute till havs börjar Danmark använda sig av obemannade segeldrönare. Drönarna kan vara ute på uppdrag i flera månader i sträck, och AI håller koll på all data. 

9 maj 2025Uppdaterad 9 maj 2025Reporter Fredrik AdolfssondrönareFoto Saildrone

I sommar kommer danska försvarsmakten att börja använda fyra obemannade segeldrönare för att stärka övervakningen och insamlingen av underrättelser i norra Europa. Drönarna kommer från det amerikanska företaget Saildrone, är tio meter långa och drivs av vind- och solenergi. 

– Östersjön, Nordsjön och de europeiska arktiska vattnen står just nu inför ett aldrig tidigare skådat hot. Vi är mycket glada över att samarbeta med den danska försvarsmakten för att använda Saildrone-systemen till att skydda Europas kritiska undervattensinfrastruktur och stärka den regionala säkerheten, säger Richard Jenkins, grundare och vd för Saildrone.

Segeldrönarna kan vara ute på uppdrag i flera månader i sträck, och ska vara särskilt väl lämpade för havsområden där det är svårt att ta sig fram fysiskt eller där logistiken är komplicerad.

Sensorer samlar in underrättelser

Drönarna är utrustade med olika sensorer för att samla in underrättelser och nyttjar AI för att sammanfoga och analysera all data.

Användningen av drönarna är en del av en större satsning från Danmark och Nato på att integrera obemannade system i försvarsstrukturen, och förbättra den maritima övervakningen i Östersjöregionen.

Voisters nyhetsbrev

SENASTE NYTT