Svensk studie: Skärmtid ökar risken för sömnproblem och depression hos unga

Ungdomar Med Mobiler

Högstadieelever som tillbringar mycket tid framför skärmen sover kortare, sämre och löper högre risk att drabbas av depression. Det visar en ny studie från Karolinska institutet som följt nära 5 000 ungdomar. Sambandet var särskilt tydligt bland flickor. 

23 april 2025Uppdaterad 23 april 2025Reporter Sofia HellströmerinternetFoto Adobe stock

– Forskning visar att sociala medier kan medföra ångest eller dåligt självförtroende och en stor pliktkänsla att vara uppkopplad hela tiden, säger Sebastian Hökby, doktorand vid Karolinska institutet och en av de som jobbat med studien. 

I studien har man följt 4 810 högstadieelever i Stockholms län mellan åren 2016 och 2019. Vid tre tillfällen har de fått svara på enkätfrågor om hur mycket fritid de tillbringar framför skärmen, samt deras sömnlängd, sömnkvalitet, sovtider och depressiva symtom. Och resultaten visar att de ungdomar som hade mer skärmtid än genomsnittet sov både kortare och sämre. Dessutom visade studien att dessa personer hade en ökad risk för depression. 

– Aktiviteter på en telefon eller dator kan skapa ångest, som man sedan tar med sig till sängen. Men det kan också handla om ljuset som telefonen utstrålar, som vi vet rent biologiskt bryter ner melatonin, alltså hormonet som får oss att somna, säger Sebastian Hökby. 

Flickor mår sämst av skärmen 

Sambandet mellan mer skärmtid, störd sömn och ökade depressionsnivåer var allra högst bland flickor. Det tror Sebastian dels kan ha att göra med att kvinnor oftare drabbas av depression än män, dels vad det är man gör framför skärmen. 

– Det kan vara så att tjejer använder mer sociala medier än killar och därför kan få störd sömnkvalitet, exempelvis om man sover med en massa notifikationer på som stör under natten. Killar kanske oftare ägnar sig åt gaming. När gaming-sessionen är slut, då stänger man av datorn och lägger sig. 

Skärmtiden påverkar vår sömn – ett folkhälsofenomen 

Att skärmtiden påverkar vår sömn är känt sedan tidigare och flera studier har visat på sambandet; därför behövs folkhälsostrategier för att råda bot på detta, menar Sebastian. Ett sådant exempel är Folkhälsomyndighetens rekommendationer för ungas skärmanvändning, som kom hösten 2024. Men utöver dessa riktlinjer är det viktigt att ta ställning på individnivå.

– Skippa gärna telefonen och egentligen all form av ljus, någon timme innan läggdags. Hitta på saker du kan göra ändå som får dig att känna dig nedvarvad. Måste du absolut ta med dig telefonen in i sovrummet, så stäng av alla notiser, säger Sebastian Hökby. 

Voisters nyhetsbrev

SENASTE NYTT