Studie: Äldre personer utesluts på offentlig sektors webbplatser

Många aktörer inom offentlig sektor har webbsidor som ställer höga krav på användarna. Detta riskerar att exkludera personer med digital ovana – exempelvis äldre personer. Det visar en studie från Jönköping university.
Det digitala gränssnittet ska hjälpa användaren att navigera på en webbplats. Gärna ska gränssnittet vara användarvänligt och göra det lätt att hitta rätt. En studie från Jönköping university visar dock att gränssnitten på webbsidor tillhörandes offentliga verksamheter riskerar att utesluta äldre personer.
Detta samtidigt som andelen äldre personer i Sverige ökar. Andelen invånare som är över 85 år eller äldre kommer att ha ökat med 31 procent om fem år, enligt SCB. Här är variationerna mellan kommunerna väldigt stora – i en kommun landar ökningen på 147 procent, och i en annan ligger den på 6 procent.
Ernesto Abalo, forskare vid Jönköping university, har undersökt flera webbplatser inom offentlig sektor och analyserat bland annat struktur, design och innehåll. Överlag innehåller webbplatserna mycket information, vilket ställer vissa krav på användarna.
– Jag skulle säga att gränssnitten, i alla fall startsidorna, är något av digitala broschyrer. Förutom att ha hyggligt bra läsförmåga och kunna ta sig an ganska stora textmängder, behöver användaren också ha ganska bra koll på hur man hittar relevant information. Detta utöver att ha grundläggande färdigheter i dator- och webbanvändning, säger Ernesto Abalo, docent i medie- och kommunikationsvetenskap vid Jönköping university.
Möjlighet att kommunicera via andra kanaler
Ernesto Abalo har också undersökt hur gränssnitten gör det möjligt för användaren att kommunicera med verksamheter via andra kanaler, såsom telefon, kontorsbesök eller mejl.
– Vissa gränssnitt är mer inbjudande till andra kontaktvägar, medan andra gör det ganska svårt för användaren att kontakta myndigheten i fråga. Som användare utelämnas man då till sin förmåga att utföra olika e-tjänster, vilket kanske är oproblematiskt för vissa användargrupper, men betydligt svårare för exempelvis äldre, säger Ernesto Abalo, forskare vid Jönköping university, i ett pressmeddelande.
"Gränssnitten motiverar inte till ökad användning"
Detta leder i sin tur att digitaliseringen pytsar över ett visst myndighetsansvar till användaren, vilket kan innebära en ojämlik välfärd. Därutöver tror Ernesto Abalo att många äldre personer undviker webbsidor med gränssnitt som de inte uppskattar.
– Tidigare forskning om äldres digitala vanor visar att även om gruppen bör ses som heterogen, så är det omkring 15 procent som kan betraktas som icke användare av internet i Sverige. Och en stor andel av de äldre använder inte välfärdstjänster online. Det är inte orimligt att anta att gränssnittens utformning och innehåll inte motiverar äldre till ökad användning, säger Ernesto Abalo.
Läs mer om ämnet: