Småföretag sårbara för cyberattacker – få använder grundläggande skydd

Många småföretag har låg kännedom om digital säkerhet och känner sig dåligt rustade mot cyberattacker, enligt SSF och MSB. Trots att exempelvis tvåfaktorsautentisering är en enkel och effektiv åtgärd, är det endast drygt hälften av småföretagen som använder det. Den bristande kunskapen hos små företag skapar även risker för större bolag, vilket NIS2 uppmärksammar i sitt nya direktiv.
En ny undersökning från SSF Stöldskyddsföreningen och MSB, visar att 4 av 10 svenska småföretag anser sig sårbara för cyberattacker, och hälften känner sig dåligt förberedda – särskilt de allra minsta företagen.
Hälften tvåfaktorsautentiserar
Trots att tvåfaktorsautentisering är en grundläggande skyddsåtgärd, är det enbart hälften av företagen som använder det vid inloggning. Detta tror man beror på låg medvetenhet, då 43 procent av företagen säger att arbetsplatsen har ingen eller ”inte särskilt hög kännedom” om digital säkerhet.
– Små företag har begränsade resurser och ont om tid för att arbeta med cybersäkerhetsfrågor. Då gäller det att prioritera insatserna som ger största möjliga nytta. Tvåfaktorsautentisering är en av dem, säger Karl Emil Nikka, cybersäkerhetsspecialist på Stöldskyddsföreningen, till Säkerhetskollen.
Bristande cybersäkerhet hos mindre företag kan påverka större företag
Småföretagens sårbarhet utgör även en risk för större företag genom leveranskedjeattacker, vilket uppmärksammas i nya NIS2-direktivet som ställer krav på att berörda företag väger in sina leverantörers cybersäkerhet.
Samtidigt ökar kraven på cybersäkerhet mellan företag, då en femtedel svarar att kundernas krav på digital säkerhet har ökat de senaste tolv månaderna, och 15 procent säger att leverantörernas krav har ökat under samma tidsperiod.
– De ökade cybersäkerhetskraven visar att arbetet inte bara är en kostnad. Företag med god cybersäkerhet har en affärsmässig fördel jämfört med konkurrenterna, säger Per Klingvall, rådgivningschef på Stöldskyddsföreningen.
Undersökningen baseras på svar från 671 webbintervjuer med vd:ar och ägare av småföretag (1–49 anställda), under slutet av 2024.
Läs mer om ämnet: