Förkortad arbetstid och kompetensbrist svårhanterat för chefer

Enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) saknar Sverige 70 000 personer på arbetsmarknaden. Samtidigt visar en stor undersökning från Ledarna att trots att cheferna har ansvar för kompetensförsörjning, saknar de flesta långsiktiga strategier och planer för att möta behovet av vidareutbildning inom exempelvis AI. Utöver det diskuteras arbetstidsförkortning, vilket cheferna tror kan påverka utrymmet för kompetensutveckling negativt.
Sverige lider av en betydande tillväxthotande arbetskraftsbrist, med
70 000 saknade personer under tredje kvartalet 2024 enligt SCB. En undersökning från Ledarna med över 23 000 chefer visar att trots att de flesta chefer ansvarar för kompetensförsörjning, saknar många företag långsiktiga strategier och processer för detta.
– Bristen på kvalificerad arbetskraft har gjort det helt centralt att vidareutbilda befintlig personal. Samtidigt visar rapporten att det bara är fyra av tio som anser att det finns en plan för medarbetarnas kompetensutveckling, säger Andreas Miller, förbundsordförande Ledarna, i ett pressmeddelande.
Bristen på kvalificerad arbetskraft är det största hindret enligt Ledarnas rapport När arbetskraften krymper – chefer om behovet av kompetens. Det finns ett stort behov av att vidareutbilda befintlig personal – särskilt inom it, digital kompetens och AI. Tre av fyra chefer ser detta behov, men få har en konkret plan.
Kursutbud matchar inte behoven
Utbudet av anpassade, flexibla kurser behöver dessutom öka, enligt Ledarna. I dag premieras program och campusförlagda utbildningar alltför hårt, trots att det är kortare distanskurser som kan läsas på deltid som efterfrågas av de yrkesverksamma.
– För att Sverige fortsatt ska vara konkurrenskraftigt och välfärden fungerande behövs flera viktiga beslut tas snabbt. Matchningen på arbetsmarknaden behöver bli mer effektiv genom ett anpassat och breddat kursutbud hos högskolor, yrkeshögskolor och Komvux. Det krävs även politiska åtgärder för en ökad satsning på kompetensutvecklingen inom AI för yrkesverksamma. Och arbetsgivare måste se vidareutbildning av anställda som en långsiktig investering för att säkra kompetensen, inte enbart som en kostnad, säger Andreas Miller.
Samtidigt diskuteras arbetstidsförkortning
Samtidigt debatteras just nu arbetstidsförkortning och huruvida det ska lagstiftas eller regleras genom avtal. Chefernas syn på detta är viktig att lyfta fram, menar Ledarna, och har därför låtit mer än 1 000 ledare besvara frågor gällande detta. I rapporten Arbetstidsförkortning – mer eller mindre jobb för chefen?, kan man läsa att majoritet av cheferna anser att en arbetstidsförkortning kan ge positiva effekter som mer nöjda medarbetare, lägre sjukskrivningstal och lägre personalomsättning.
Men samtidigt kan det påverka dem själva i rollen som chef negativt, till följd av minskad tid för medarbetarna, ökad stress och mindre utrymme för kompetensutveckling. Mer än hälften av cheferna tror inte heller att det är möjligt att genomföra en arbetstidsförkortning för sina medarbetare med bibehållen produktion i verksamheten.
– Om både chefer och medarbetare får mindre tid för kompetensutveckling kan det i förlängningen påverka samhällsekonomin negativt, säger Andreas Miller, förbundsordförande Ledarna.
Läs mer om ämnet: