Efter USA:s tullar: EU planerar AI-strategi och regeringen har krismöte

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.
EU rustar för framtiden med en ny AI-plan som ska förenkla regler och främja investeringar, delvis som ett svar på global konkurrens men också på grund av de nya amerikanska tullarna. Samtidigt möts representanter från den svenska regeringen i ett krismöte för att analysera konsekvenserna av de nyligen införda tullarna från USA.
EU-kommissionen tar nu fram en plan som de kallar ”AI Continent” för att förenkla reglerna runt artificiell intelligens och göra det mer attraktivt för företag och som en anpassning till USA:s nya tullar, rapporterar Politico. Enligt utkastet vill kommissionen strömlinjeforma regler och rensa bort hinder som bromsar europeiska företag i konkurrensen med USA och Kina.
Målet att bygga fem AI-gigafabriker
Strategin ska även bemöta den oro som stora teknikföretag och AI-pionjärer uttryckt mot EU:s AI-lagstiftning – en oro som också speglats i Mario Draghis, Italiens tidigare premiärminister, rapport om EU:s konkurrenskraft.
"AI Continent" vill också uppmana teknikindustrin att identifiera onödiga hinder och den inkluderar åtgärder för att öka tillgången på datakraft och högkvalitativ data för AI-träning. Den ska även främja AI-användning i industrin och höja AI-kompetensen hos anställda.
Med detta initiativ hoppas kommissionen på framsteg i sina ansträngningar för att bygga fem AI-gigafabriker, som lär kosta uppemot 20 miljarder euro. Ursula von der Leyen gav ett löfte om sådana gigafabriker vid Paris AI Action Summit i februari. I den framtagna planen från EU-kommissionen finns en begäran om att EU-länder ska investera i dessa fabriker, med en förhoppning om att en mer formell procedur av detta arbete inleds i slutet av året.
Regeringen i tullmöte
Samtidigt som EU arbetar på denna långsiktiga AI-strategi har regeringen blixtinkallat till möte om USA:s tullar. Förra veckan aviserade Donald Trump 20 procent på alla EU-varor och 25 procent på importerade bilar, vilket lett till omedelbara reaktioner i Sverige.
– Syftet med mötet är både analys, informationsdelning och behov av kommande åtgärder inom ramen för strategin, säger Hanna Strömberg, biträdande presschef hos statsministern till Aftonbladet.
Enligt uppgifter samlas regeringens strategiska samordningsgrupp under tisdagen för att analysera läget. Mötet leds av statsministerns statssekreterare Johan Stuart och inkluderar representanter från statsrådsberedningen, finans-, utrikes- samt klimat- och näringslivsdepartementet.
– Eventuella kommande åtgärder kommuniceras i senare skede, säger Hanna Strömberg.
Läs mer om ämnet: