Telenor och Tele2 stänger ned 2g och 3g – möts av kritik

Säkerhetsföretagen Joachim Källsholm

Joachim Källsholm, ordförande på Säkerhetsföretagen. Foto: Adobe stock, Säkerhetsföretagen

Operatörerna Telenor och Tele2 kommer att släcka ned sina 2g- och 3g-nät i Sverige den 1 december 2025. Ett beslut som kritiseras av branschorganisationen Säkerhetsföretagen, som menar att nedstängningen kan få stora konsekvenser för bland annat äldre personer och bilägare.

Enligt Tele2 är det en vanlig dag omkring 100 000 enheter som anropar 2g-nätet och 30 000 som anropar 3g-nätet. Den 1 december i år stänger Telenor och Tele2 ned sina 2g- och 3g-nät i Sverige. 

Att dessa äldre mobilnät snart slopas uppges bero på att frekvenserna som används i stället behövs till de nyare 4g- och 5g-näten. Sara Kebert, nätexpert på Telenor, kommenterar nedstängningen:

– Vi har de senaste fem åren pratat om utfasningen av 2g och 3g. Nu närmar vi oss slutet för dessa nät med bara nio månader kvar innan de drar sin sista suck. Om du inte vet om du eller någon närstående påverkas, ta kontakt med det företag där du är kund så får du hjälp att se vad du behöver göra.

Brist på konsekvensanalyser

Men beslutet är inte till belåtenhet för alla. Några som ställer sig kritiska till nedstängningen är branschorganisationen Säkerhetsföretagen, där Joachim Källsholm är ordförande.

– Vi är många organisationer som under en lång tid larmat om de säkerhetsrisker som människor kommer att utsättas för vid en för tidig nedstängning. Bristen av konsekvensutredningar är alarmerande och de som har gjorts är ofullständiga.  

Joachim Källsholm påpekar att många – men långt ifrån alla – är förberedda. Problemet är att man inte vet vilka människor, tjänster och produkter som kommer att påverkas. 

– Hade vi vetat det hade våra företag med berörda kunder tryckt betydligt hårdare och sålt ersättningsprodukter. Min förhoppning är verkligen att enskilda personer, företag och brukare inventerar sina produkter och en gång för alla säkerställer funktionen och byter snarast.  

Vilka kan komma att drabbas hårdast? 

– Personer som inte kan styra ett byte men som är beroende av fungerande tjänster. Exempelvis kan det handla om trygghetslarm för äldre personer för att kunna larma om de ramlar, blir sjuka eller behöver hjälp.  Här finns ingen samordning eller kontroll för att säkerställa att kommuner byter teknik i tid.

– Bilar drabbas också. Har du en bil av årsmodell 2021 eller tidigare kommer funktioner sluta att fungera på många kända märken i december, även om nationell roaming kan hjälpa till med on call-funktioner.

"Gör som Telia"

Även Telia planerar att stänga ned sina äldre nät, men har skjutit upp detta till 2027. Joachim Källsholm uppmanar nu Telenor och Tele2 att gå samma väg som Telia.  

– I Norge har Telenor skjutit på nedstängningen till 2027 av säkerhetsskäl, för även i Norge saknas nämligen konsekvensutredningar. Gör som Telenor Norge och Telia - skjut upp nedstängningen för allas säkerhet.  

6 mars 2025Uppdaterad 13 mars 2025Reporter Fredrik Adolfssonnätverk

Voisters nyhetsbrev

Rekommenderad läsning