Sveriges domstolar önskar mer pengar till digitalisering och säkerhet

Thomas Rolen Gd Sveriges Domstolar

Domstolsverkets generaldirektör Thomas Rolén. Foto: Sveriges Domstolar

Digitalisering och AI är viktiga komponenter för att möta samhällsutvecklingen, men det i sin tur kräver mer kompetens, budget och säkerhetsarbete. Något som i det långa loppet kommer att spara tid och resurser för Sveriges Domstolar, som under måndagen överlämnade sitt budgetunderlag för 2026–2028 till Regeringen.

Regeringen har under senare år gjort omfattande insatser för att bekämpa organiserad brottslighet samt motverka fusk och utnyttjande av våra samhällssystem. Lagstiftningen förändras snabbt och det gör att fler brott utreds och lagförs, vilket påverkar Sveriges Domstolar som 2024 nådde högsta nivå av antalet inkomna mål.

– Tack vare stora resursförstärkningar de senaste åren finns nu möjlighet för domstolarna att rekrytera fler ordinarie domare för att hantera den ökade arbetsbelastningen. Samtidigt är rekryteringen på många håll en stor utmaning. Både Domstolsverket och domstolarna arbetar därför aktivt för att säkra kompetensförsörjningen och stärka domaryrkets attraktivitet, säger Domstolsverkets generaldirektör Thomas Rolén i ett pressmeddelande.

Digitalisering för ett modernare system – ett pris man behöver betala

Möjligheten att använda AI för att effektivisera verksamheten och en generell digitalisering för att modernisera verksamhetsstöd och processer är en pågående process för Sveriges Domstolar. Det kräver investeringar inledningsvis men på sikt kan det bidra till betydande effektiviseringar. Samtidigt innebär en mer digitaliserad verksamhet ökade kostnader för utveckling, drift och cybersäkerhet.

– Information är en av våra viktigaste tillgångar och vi måste säkerställa att digitaliseringen går hand i hand med satsningar på informationssäkerhet. Liksom många andra myndigheter är Sveriges Domstolar utsatta för it-angrepp, vi kommer framöver att behöva stärka skyddet ytterligare för att förhindra intrång, säger Thomas Rolén.

Budgetunderlaget för 2026–2028 lyfter även vikten av säkra domstolar i vardag och kris. De senaste åren har domstolarnas fysiska säkerhet stärkts och det arbetet kommer att fortsätta, tillsammans med flera insatser för att stärka den civila beredskapen.

– Vi behöver satsa mer resurser för att säkerställa att Sveriges Domstolar kan upprätthålla sin verksamhet även vid kris, höjd beredskap och krig. Domstolarna ska vara en trygg garant för den enskildes rättssäkerhet – även i kristider, avslutar Thomas Rolén.

4 mars 2025Uppdaterad 4 mars 2025Reporter Sofia HellströmerMyndighet

Voisters nyhetsbrev

SENASTE NYTT