Snart kommer EU-krav på digitala produktpass – hela livscykeln ska dokumenteras

Bild På Stål Och Textilier

Foto: Adobe stock

EU ställer nya krav på svenska företag gällande dokumentation av produkters livscykler. Det rör sig om så kallade digitala produktpass för flera produktkategorier – först ut är batterier, textilier, stål- och järnprodukter som ska produktpassen på plats till år 2027.

Kraven på digitala produktpass (DPP) är ett led i att efterfölja EU:s ekodesignförordning (ESPR).

– Det blir som ett digitalt ID-kort per produkt, tänk likt en QR-kod, som ger tillgång till heltäckande information om produktens livscykel. Från ursprung, tillverkning och innehåll till reservdelar, återanvändning eller slutstation, säger Sophie Charpentier på Chalmers Industriteknik, i ett pressmeddelande.

På sikt påverkas alla företag

Alla företag som säljer produkter på den europeiska marknaden kommer så småningom att påverkas. Det blir en stor utmaning, menar Sophie Charpentier, då många företag inte har den digitala infrastrukturen på plats eller vet vilka krav som ställs. Många företag tror att de är digitaliserade, utan att faktiskt vara det. Det kommer att bli en stor omställning för många organisationer och kräver digitalisering av informationsflöde på en helt ny nivå. 

– Många svenska företag behöver stöttning att navigera rätt i de regelverk som DPP innebär och som är relevanta för deras verksamhet. Regelverken kommer, även om allt inte är bestämt än från EU-håll, så det gäller att vara förberedd. Det handlar om hållbarhet och ger samtidigt företag chansen att optimera sina processer och få kontroll på sin leverantörskedja. De som är redo får en stor konkurrensfördel, säger Sophie Charpentier.  

Vad kan företag göra nu?

– Nu är det dags att titta på de data som varje företag har. Har de tillgång till dessa data, vilka data saknas och var lagras de? Har man inte digitala system är en digital konvertering första steget. För dem som kommit längre är det bra att börja testa. Alla tester jag hört talas om har varit framgångsrika och har gett nya insikter, företagen lär sig massor genom att göra detta. Det är också viktigt för företagen att hitta ett sätt att följa utvecklingen och engagera sig i nätverk som branschorganisationer, nationella projekt som Trace4Value/SwePass, eller internationella projekt som Cirpass2, säger Sophie Charpentier på Chalmers Industriteknik. 

5 mars 2025Uppdaterad 5 mars 2025Reporter Sofia HellströmerEU

Voisters nyhetsbrev

SENASTE NYTT