AI Sweden deltar i EU:s nya AI-samarbete: “En unik kraftsamling”

Magnus Sahlgren, projektansvarig för OpenEuroLLM på AI Sweden. Foto: Adobe stock, Privat.
EU vill minska minska AI-glappet till USA och Kina. Därför samlar unionen 20 organisationer i projektet OpenEuroLLM för att bygga ledande språkmodeller för de europeiska språken. Från Sverige deltar AI Sweden.
I projektet OpenEuroLLM ska ett konsortium bestående av 20 organisationer förena sin expertis för att utveckla nästa generations språkmodeller med öppen källkod. De deltagande organisationerna innefattar alltifrån universitet och forskningsutövare till företag och superdatorcenter. Sverige representeras i projektet av AI Sweden.
– För första gången samlar vi de viktigaste aktörerna inom öppen AI-utveckling i Europa. Det här unika projektet har endast ett syfte, nämligen att bygga ledande språkmodeller för de europeiska språken. OpenEuroLLM kommer att utgöra navet i de kommande årens AI-utveckling i Europa, säger Magnus Sahlgren, projektansvarig för OpenEuroLLM och Head of Research for NLU på AI Sweden.
En familj av modeller
I arbetet ska man bygga en familj av flerspråkiga AI-modeller för kommersiella, industriella och offentliga tjänster som är helt anpassade efter europeisk lagstiftning.
Tanken är att offentlig sektor ska erhålla förmågan att tillhandahålla tjänster på ett effektivt sätt, och företag ska kunna stärka sin globala konkurrenskraft. Detta är något som Europa är i stort behov av, menar Magnus Sahlgren.
– Projektet behövs därför att Europa har halkat efter i AI-utvecklingen, och vi behöver kraftsamla för att komma ikapp.
Vad kommer AI Sweden att bidra med i arbetet?
– AI Swedens NLU-grupp (språkteknologier) är en av de ledande grupperna i Europa när det gäller stora språkmodeller, och kommer bidra med expertis och erfarenhet när det gäller både datahantering, modellträning och utvärdering. AI Sweden har en stor roll i projektet och bidrar i alla arbetspaket.
"Bidra till europeisk resiliens"
OpenEuroLLM har tilldelats STEP-sigillet (Strategic Technologies for Europe Platform) och konsortiet inledde sitt arbete den 1 februari 2025, med finansiering från Europeiska kommissionen. I arbetet ska man dra nytta av redan genomförda europeiska projekt, arkiv med högkvalitativa data och pilotspråkmodeller som utvecklats tidigare.
– De modeller som projektet kommer att utveckla kommer vara helt öppna, transparenta och helt kompatibla med rådande lagstiftning i Europa. I förlängningen kommer detta bidra till europeisk resiliens och konkurrenskraft, och stärka såväl europeisk forskning som europeisk industri.
Läs mer om ämnet: