Snart går startskottet för it-avtalet som ska ta Katrineholms kommun till nästa nivå
Foto: Privat, Wikimedia Commons
Katrineholms kommun övergår nu i januari till ett heltäckande it-avtal med en totalleverantör för all it i kommunen. Digitaliseringschef Andreas Peterzén kallar avtalet för ett partneravtal och menar att det innebär ett långsiktigt samarbete med nya möjligheter till mer flexibel it-utveckling i kommunen.
I praktiken innebär flytten att samtliga existerande avtal, som tidigare legat utspridda hos en större leverantör och flera tredjepartsleverantörer, packas ihop i ett och samma avtal.
– Med ett partneravtal är målet att det ska bli lättare att parera vad som händer framöver, framför allt i teknikvärlden. Idag vet vi inte vilka nya tekniker vi behöver anamma om två år, vilket gör det svårt att teckna långa avtal. I och med detta ska vi kunna växla upp och växla ned över tid, välja till och välja bort tjänster. Få flexibilitet helt enkelt, säger Andreas Peterzén.
Tidigare upplägg gjorde det omöjligt att undvika gråzoner, när flera leverantörer delade på ansvaret. Nu får kommunen en bättre helhetsbild, och en kontaktväg in.
– Det kommer att underlätta att ha en person att prata med oavsett om det rör nätverk och support, servicedesk eller nya tankar och idéer som vi har.
Utmaningarna i förflyttningen handlar mycket om det tekniska arvet.
– Det är många system och beroenden ska flyttas från rådande leverantörs datahallar. Som många andra kommuner sitter vi på ett stort antal gamla system, som vi behövt hålla liv i för att kunna gå tillbaka i, så det finns att göra.
Fokus på välfärden
Parallellt med övergången är välfärdsutmaningen en av de mest pockande prioriteringarna i kommunen.
– Vi står inför att leverera 125 procent välfärd med 75 procent resurser. Redan 2030–2035 är vi där, och det gapet måste vi lösa. Mycket av hoppet står till digitalisering och automatisering. Men AI har också kommit in som en bubblare.
Än så länge har kommunen mestadels sneglat på generativ AI men Andreas Peterzén ser en enorm potential i tekniken för att kunna arbeta smartare och mer effektivt på sikt. Framför allt inom äldreomsorgen.
– Det gäller både AI och mer generell teknik, och en kombination av de båda. Tar vi nattillsyn som ett exempel, handlade det i början om kameror men nu har sensortekniken kommit så långt att det finns en uppsjö av olika sensorer som skulle kunna hjälpa oss.
Kommunen har många kransorter som hemtjänsten idag lägger mycket tid på att åka emellan.
– Kan vi förenkla för vård och omsorg kommer vi att ha en bättre chans att den arbetskraft vi har får fokusera på kärnfrågan; mänsklig omsorg.
I och med införandet av ny teknik blir säkerhetsområdet inte mindre viktigt, och kommer att spela stor roll i samarbetet med kommunens nya leverantör.
– Vi hamnar i ett intressant läge där vi är ytterst ansvariga för vår informationssäkerhet medan vår leverantör är den ska som ska göra arbetet. I ett sådant stort samarbete som vi kommer att ha blir samverkan oerhört viktig. Du kan avtala bort vem som utför arbetet men aldrig ansvaret. Så vi behöver titta mycket på hur samverkan oss emellan ska fungera.
Nya tider leder till nya arbetssätt
Invasionen av Ukraina gjorde att kommunen tidigarelade många av sina planer på säkerhetsområdet. Idag tycker Andreas Peterzén att kommunen ligger bra till men menar samtidigt att det alltid finns saker att göra och förbättra.
– Vi har gjort två genomlysningar den senaste tiden av säkerheten i vår verksamhet, både tekniskt och systematiskt. I vissa frågor ligger vi långt över medelvärdet, vilket gav mig en fingervisning att vi inte är hopplöst efter, medan vi kan lyfta oss inom vissa delar.
Ett område med förbättringspotential är det systematiska arbetet med organisationen.
– Vi måste få ut det här längst ut i verksamheterna, medvetandet att vi alla måste hjälpas åt. Det fungerar inte att som central funktion skriva ihop en informationssäkerhetspolicy utan utbildningen måste längst ut i organisationen.
Regelverk som NIS2 gör att kommunen framåt har ett ansvar att säkerställa efterlevnad. För att lyckas med detta och samtidigt leva upp till ökade krav från MSB och Nato tittar Andreas Peterzén på alternativa arbetssätt.
– I det rådande omvärldsläget behöver man nog tänka till och bygga ihop det som har med säkerhetsskydd och totalförsvar att göra med it-säkerhet och informationssäkerhet. Vi funderar på om vi ska ha ett annat sätt att jobba med frågorna i kommunen, så att vi får en helhetsbild.
Läs mer om ämnet: