Linköping hemmaplan för en av EU:s sju AI-fabriker
Campus US Linköpings universitet. Foto: Emma Busk Winquist
Sverige är utvalt som värdland för en av sju AI-fabriker som ska stärka EU:s konkurrenskraft på området. Linköpings universitet, NAISS och Rise får ansvar för den svenska fabriken Mimer.
AI-fabriken Mimer kombinerar en toppmodern AI-optimerad superdator med stöd för utbildning, forskning och innovation. Mimer ska nu etablera en toppmodern superdator som optimeras för AI-beräkningar och utrustas med GPU:er, höghastighetskopplingar och stora lagringsmöjligheter.
– Det här är mycket glädjande för svensk forskning och en bekräftelse på Sverige som ledande kunskapsnation. För att vi och EU ska kunna hänga med i den allt tuffare globala konkurrensen, inte minst inom AI-utveckling, krävs den här typen av kraftsamling på avancerad forskningsinfrastruktur, säger utbildningsminister Johan Pehrson (L), via ett pressmeddelande.
NAISS (Nationell akademisk infrastruktur för superdatorer) ansvarar för fabriken, Linköpings universitet står som värd och Rise agerar samarbetspartner.
– Genom att främja partnerskap med industrin och akademiska institutioner kommer AI-fabriken Mimer att göra Sverige till ett nav för AI-excellens. Här prioriteras tillämpningar i linje med några av Sveriges styrkor inom life science, materialvetenskap, spelindustrin och autonoma system, vilket säkerställer Sveriges roll som en viktig aktör i det globala AI-ekosystemet, säger Malin Frenning, vd på Rise, via ett pressmeddelande.
Investering på 17 miljarder
Utöver Linköping öppnar EuroHPC (ett offentligt-privat partnerskap inom EU) AI-fabriker även i Barcelona, Bologna, Stuttgart, Aten, luxemburgska Bissen och finska Kajana. Dessa fabriker kommer att utgöra en investering på cirka 17 miljarder kronor, varav hälften ska finansieras av EU.
De sju fabrikerna ska mer än fördubbla datakapaciteten inom EU under 2025-2026.
Läs mer om ämnet: