”Ledare behöver tänka till för att lyckas på distans”
För att lyckas i en hybrid arbetsera ska AI användas för att förbättra arbetsflöden och ge insikter – inte övervaka prestationer. Det skriver Daniel Eisenberg på Voister Debatt. Foto: Deel, Adobe stock.
DEBATT. AI kan vara ett kraftfullt verktyg för att leda effektivare på distans, men riskerar samtidigt att minska medarbetarnas motivation. Det som behövs i ledarskapet är utbildning, tillit och en ansvarsfull AI-användning som sätter människor i centrum. Det skriver Daniel Eisenberg, Sverigechef för HR-plattformen Deel, på Voister Debatt.
Distansarbete har blivit en naturlig del av arbetslivet, och AI används alltmer för att organisera och utvärdera arbetet. Vi ser att allt fler efterfrågar avancerade AI-tjänster för att bland annat hantera data, ta fram insikter och säkerställa regelefterlevnad.
Tekniken kan helt klart effektivisera processer och frigöra tid, men när AI hanterar uppgifter som prestationsbedömningar och problemlösning kan det utmana teamkänslan och relationerna mellan medarbetare.
Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.
Under pandemin blev det tydligt hur AI både kunde underlätta och skapa nya problem. Många företag införde system för att mäta prestationer, exempelvis genom att analysera skärmtid eller tangenttryckningar. Syftet var ofta att ge chefer bättre insyn, men många medarbetare upplevde istället en känsla av övervakning snarare än stöd.
Idag används liknande metoder för att mäta kontorsnärvaro eller följa upp arbetsinsatser. Även med goda intentioner kan dessa tekniker få medarbetare att känna sig reducerade till mätpunkter, vilket riskerar att minska både motivationen och viljan att samarbeta – särskilt på distans där fysiska interaktioner redan är begränsade.
Får inte ersätta mänsklig kontakt
En arbetsplatskultur byggd på tillit och flexibilitet är avgörande för att skapa engagerade och produktiva team. När tillit finns ökar både engagemang och samarbetsvilja – särskilt i distansteam där spontana möten vid kaffemaskinen inte sker.
Öppen kommunikation är centralt för att minska missförstånd och främja gemensamt lärande. AI måste användas för att förbättra arbetsflöden och ge insikter – istället för att övervaka prestationer. Då kan tekniken frigöra tid för kreativitet och samarbete, stärka medarbetarnas ansvarstagande och bidra till en arbetsplats där alla känner sig delaktiga.
Tekniken ska förstärka mänskliga insatser, inte ersätta mänsklig kontakt.
Mer än bara produktivitet
För att AI ska kunna integreras utan att skada relationer och arbetskultur måste ledare förstå hur den påverkar teamdynamiken. Om tekniken används med ensidigt fokus på produktivitet riskerar både kreativitet och samarbete att bli lidande.
I distansarbete krävs att ledare aktivt skapar utrymme för sociala interaktioner. Det handlar om att bygga en kultur där medarbetare känner sig bekräftade och engagerade, oavsett var de arbetar.
I en AI-driven miljö måste ledare:
Bygga tillit och engagemang, genom att skapa en arbetskultur där medarbetare känner sig sedda och stöttade. Regelbundna samtal, både formella och informella, är avgörande.
Använda AI ansvarsfullt genom att låta tekniken hantera repetitiva uppgifter, så att tid frigörs till mänskliga interaktioner som stärker kreativitet och problemlösning.
Låta mänskligt omdöme vägleda beslut, och se AI som ett verktyg snarare än en ersättning för mänsklig interaktion.
Företag måste investera i utbildning
För att AI ska kunna integreras på ett effektivt och ansvarsfullt sätt krävs att medarbetare förstår dess möjligheter och begränsningar. Företag behöver investera i utbildning som stärker medarbetarnas kompetens och ger ledare verktygen att hantera både människor och algoritmer.
Distansarbete och AI kommer att bli ännu mer integrerade i framtidens arbetsliv. Effektiva ledare sätter alltid människor i fokus och använder AI som ett stöd, inte tvärtom.
Ledare som lyckas balansera teknik och mänsklighet skapar arbetsplatser där människor känner sig bekräftade, motiverade och delaktiga, och bygger team som inte bara presterar bättre utan också trivs och utvecklas i den hybrida arbetseran.
Daniel Eisenberg, Sverigechef för Deel, en HR-plattform för globala team
Läs mer om ämnet: