Ånge kommun satsar på samhällsrum, VR och läkemedelsautomater

Läkemedelsautomat960640

Erik i Ånge med sin nya läkemedelsautomat. Foto: Ånge kommun.

Ånge arbetar med digitalisering inom flera olika delar av kommunens vård och omsorg. Några exempel är läkemedelsautomater i hemtjänsten som ökar effektiviteten och minskar risken för dubbeldos, och det fysiska Samhällsrummet i Överturingen där medborgare från ytterområden kan få vård och stöd fysiskt eller digitalt. Därutöver använder kommunen VR inom äldreomsorgen i stimuleringssyfte.  

I maj i år började Ånge kommun med läkemedelsautomater i hemtjänsten i liten skala, och under oktober-november införde man automaterna brett. Numera har alla med kommunal hälso- och sjukvårdsinsats – och som behöver stöd i samband med läkemedelshantering – möjlighet att få en egen läkemedelsautomat i hemmet. 

– Sedan i maj har våra brukare genomfört över närmare 13 000 självständigt tagna läkemedelsdoser. Tanken med det här systemet är absolut inte att ta bort personalens fysiska besök utan snarare att sprida ut besöken under längre tid. Merparten av våra brukare tar sina mediciner under morgonen, och det är svårt för personalen att vara på plats exakt den tid som medicin ska ges, säger Anna-Lena Gröden, enhetschef hemtjänsten i Ånge kommun.

Ökar frihet och minskar risk för dubbeldos

Förfarandet går till så här: Hemtjänstpersonal laddar läkemedelsautomaten med dosförpackade läkemedel. När det är dags att ta ett läkemedel uppmärksammas brukaren via ljud, ljus och tal, och automaten matar ut en förklippt dospåse. Vanligtvis har brukaren tillgång till medicinen under ett par timmar, men om personen ändå skulle missa ett läkemedelstillfälle placeras dospåsen i ett låst fack.

– Utöver att brukaren inte får tillgång till medicinen längre skickas ett larm till hemtjänsten, och personalen åker dit så fort det går. På så sätt minskar vi risken för dubbeldos, samtidigt som det blir som ett kompletterande trygghetslarm. Om 87-åriga Kalle missat sin medicin kan det bero på att han ramlat, eller att någon annan olycka har skett.

– Vi ökar också friheten för våra brukare som inte behöver ställa väckarklockan och göra i ordning sig inför att hemtjänstpersonalen kommer varje morgon. Så resultaten har varit fantastiska, framför allt för våra brukare men också för personalen.

Samhällsrummet i Överturingen

Ett annat initiativ är det så kallade Samhällsrummet i Överturingen, som Ånge kommun startat tillsammans med Region Västernorrland. Initiativet föddes ur en medborgardialog med invånarna i fyra ytterområden i kommunen. Ett av dessa områden är Överturingen – placerat sju-åtta mil från centralorten.

Samhällsrum Överturingen

Samhällsrummet i Överturingen.

– I medborgardialogen ställde vi frågor som: Vad krävs för ett bra liv i Överturingen? Vi märkte att svaren genomsyrades av tillgång till hälsa och sjukvård, och bildade därefter arbetsgrupper med medborgarna för att hitta en passande lösning på temat, säger Anna-Lena Gröden.

Lösningen blev Samhällsrummet, ett fysiskt rum där invånare från kommunens ytterområden exempelvis kan ta blodprov på sig själva och väga sina barn. Vissa dagar finns personal på plats och tar bokade blodprover. Övrig tid är det obemannat och invånarna kan träffa läkare, sjuksköterska eller fysioterapeut via video.

– Vissa dagar har vi även haft drop-in där personal utfört vaccinationer. Vi har en åldrande befolkning i våra ytterområden och här vill vi visa att vi har teknik som är tillgänglig för dem. Därmed slipper de åka sammanlagt 15 mil för att ta sig fram och tillbaka från centrala Ånge för ett kort besök på vårdcentralen.

Och det finns fortfarande utvecklingsmöjligheter med projektet, menar Anna-Lena Gröden. 

– Jag ser att Samhällsrummet framöver även skulle kunna få en bredare, mer vägledande roll – ungefär som biblioteken har. Där skulle vi kunna hjälpa invånare med att exempelvis digitalt ansöka om bygglov, eller helt andra saker.

VR inom daglig verksamhet och äldreomsorg

Vr Äldreomsorg

VR på Furubackens äldreboende. Skärmdump från Ånge.se.

Ånge kommun har också testat att använda virtual reality inom daglig verksamhet och äldreomsorg. En av verksamheterna som prövat på tekniken är Furubackens äldreboende, där det finns personer som är sängliggande eller som av andra anledningar har svårigheter att ta sig ut om dagarna, trots stöd av personal. Här har VR använts i stimuleringssyfte.

– Det finns många olika virtuella möjligheter att välja mellan, med vitt skilda upplevelser. Brukarna har inledningsvis börjat med enkla stillbilder, där de exempelvis fått titta på ett fält och se rågen svaja. Om detta varit till belåtenhet har man gått vidare med mer levande resor till soliga stränder på Maldiverna eller något fint café i Italien, säger Pär Näslund, digitaliseringsansvarig i socialtjänsten i Ånge kommun.

Hur var responsen?

– Positiv. Merparten av brukarna hade aldrig sett tekniken tidigare och var nyfikna. Men som alltid med nya upplevelser, så passar det ju inte alla.

Men VR är inte nödvändigtvis ett verktyg endast för brukare. Pär Näslund tror att tekniken på sikt även kan nyttjas i kommunens kompetensförsörjnings- och utvecklingsarbete.

– Vi ser att vård- och omsorgspersonal kan genomgå VR-utbildningar i förflyttningsteknik som ett led i att minska förslitningsskadorna och förenkla mängdträning. Ett annat exempel är att vård- och omsorgspersonal med hjälp av VR kan utbildas i bemötande av personer med demens, där brukaren blir arg eller glad beroende på hur personalen agerar och vilka val som han eller hon gör. Möjligheterna är många, säger Pär Näslund. 

11 december 2024Uppdaterad 18 december 2024Reporter Fredrik Adolfssonkommun

Voisters nyhetsbrev

Rekommenderad läsning