Så behöver EU stärka sin position inom life science
Foto: Adobe stock
Branschorganisationerna Lif Sverige, Lif Danmark och Pif Finland presenterade nyligen nio förslag till EU-kommissionen för att stärka EU inom life science. Bland annat föreslår man underlättad delning av hälsodata för att stärka forskning och kliniska prövningar.
EU-kommissionen har nyligen inlett arbetet med att ta fram en samlad strategi för life science, något som ordförande Ursula von der Leyen aviserade när hon presenterade sitt politiska femårsprogram.
Utifrån denna bakgrund höll branschorganisationerna Lif Sverige, Lif Danmark och Pif Finland nyligen ett seminarium i Bryssel om EU:s framtida life science-strategi, med deltagare från EU-parlamentet, EU-kommissionen och näringslivet.
– Det är verkligen viktigt för läkemedelsbranschen att föra in våra perspektiv till kommissionen kring den kommande strategin. Den kommande strategin måste ha ett holistiskt perspektiv kring hur en av Europas viktigaste sektorer långsiktigt kan stärkas, säger Jenni Nordborg, chef för internationella relationer vid Lif.
De senaste 20 åren har EU förlorat 25 procent av sin globala andel forskningsinvesteringar till andra regioner, trots det är life science-sektorn den största bidragsgivaren till EU:s handelsbalans med omvärlden och är viktig för att stärka unionens konkurrenskraft.
Nio konkreta förslag
Efter seminariet presenterade branschorganisationerna, från de tre nordiska länderna, nio förslag till EU-kommissionen. Bland dessa fanns önskan om att:
- Underlätta delning av hälsodata, för att stärka forskning och kliniska prövningar.
- Ge patienter tillgång till modern behandling, genom att investera i hälsoinnovationer som exempelvis precisionsmedicin och avancerade terapier.
- Säkra nya handelsavtal och variera värdekedjorna för att minska beroendet av enskilda marknader.
- Sätta en tydlig och målinriktad strategi.
Utöver dessa presenterades fem förslag ytterligare för att stärka EU och ta tillbaka sin position inom life-science området.
Vad är life science?
- Life science, livsvetenskaperna, är ett brett begrepp som kan beskrivas som det fält inom vetenskapen som i någon form studerar levande organismer. Kunskapen utvecklas vanligen ur forskning inom naturvetenskap, medicin och hälsovetenskap, men kan också vara tvärvetenskaplig och inkludera områden som teknik, etik, samhällsvetenskap och humaniora.
- Life science-sektorn omfattar de företag, universitet och högskolor samt offentliga aktörer på kommunal, regional och statlig nivå, som genom sin verksamhet bidrar till att främja människors hälsa. Sektorn omfattar forskning, högre utbildning och innovation, utveckling av läkemedel, medicintekniska produkter och behandlingar, samt prevention, implementering och uppföljning.
- Till den kommersiella life science-branschen räknas företag som har aktiviteter inom forskning, utveckling, tillverkning samt återförsäljning av produkter eller tjänster som bidrar till människors hälsa.
Källa: Swelife
Läs mer om ämnet: