De nya regelverken riskerar att hämma fintechbranschen

Bild På Eu Karta Och Grafer (1)

Foto: Adobe stock

Fintechbranschen har drabbats av en våg av regelverk. Dessa är svåra att navigera runt och överlappar många gånger varandra. Resultatet blir en regleringsbörda som små bolag riskerar att drunkna i och som blir kostsam och ineffektiv för stora företag. Det visar Fintechrapporten 2024 som tagits fram av Setterwalls Advokatbyrå.

Rapporten undersöker hur företag och fintechaktörer behöver navigera i det juridiska landskapet. 2024 fokuserar rapporten mycket på informations- och cybersäkerhet samt de många och omfattande regelverken. Tre lagstiftningar och regleringar som påverkar landskapet lite extra är Dora, NIS 2 och CRA. Dessa kräver resurser att hantera och blir lätt en administrativ börda, och kostsamt i pengar och tid.

– En stor del av lagstiftningen är fortfarande ny och bristen på etablerade standarder och gemensamma tolkningar föder stor osäkerhet. Flera av de EU-regler som börjar gälla under nästa år ställer krav som svenska bolag har utmaningar att uppfylla inom de satta tidsramarna. Här ser vi ett stort behov av tydligare riktlinjer och rimliga implementeringsfaser. Annars riskerar vi att bromsa innovation och tillväxt för hela den svenska fintechbranschen - och för svenska bolag i stort, säger Joacim Johannesson, delägare Setterwalls Advokatbyrå, i ett pressmeddelande. 

Andra delar som lyfts I rapporten är AI act och förslag till nya regler för konsumentkreditinstitut.

29 november 2024Uppdaterad 29 november 2024Reporter Therese Bengtnerfintech

Voisters nyhetsbrev

SENASTE NYTT