Forskare granskar vackra AI-ungdomar

AI Genererad Bild På Tre Ungdomar

AI-genererad bild på tre unga personer. Foto: Adobe stock

Forskare vid Örebro universitet har undersökt de bilder som AI-modellen Dall-e 3 skapar av tonåringar. Samtliga promptar genererade bilder på framgångsrika, lyckliga och vackra ungdomar, och studien visar på vikten av ett kritiskt förhållningssätt till vilken påverkan AI får på vår visuella kommunikation.

– Tjänster som Dall-e utlovar oändliga möjligheter, men erbjuder ett mycket begränsat och ideologiskt laddat visuellt språk, säger Gustav Westberg, kommunikationsforskare i svenska språket vid Örebro universitet, i en artikel på deras hemsida.

Gustav Westberg har ihop med Gunhild Kvåle, professor vid universitetet i Agder, granskat bilderna som Dall-e 3 tar fram av tonåringar. Instruktionerna till AI:n var både allmänna promptar och promptar som Dall-e 3 själv fick ta fram för att kreera bilderna. Båda tillvägagångssätt resulterade i samma utfall – vackra ungdomar med perfekta drag, glada och lyckliga i samma sorts kläder.

Förskönande AI strävar efter att vara realistisk

Just glädjen och lyckan, kombinerad med kläder och prylar som signalerar övre medelklass, var ett av fyra visuella kännetecken som forskarna identifierade. I övrigt noterades också tydliga värderingar och normer i bilderna, som att Dall-e 3 lät ungdomarna ägna sig åt lite ”finare” aktiviteter när den skulle gestalta vad ungdomar ofta har för sig.

– Vi fick bilder på ungdomar som studerar på bibliotek, har picnic, spelar instrument och tv-spel tillsammans, idrottar, lagar mat och ägnar sig åt konst, aktiviteter som värderas högt i vår kultur. Det finns också normer inbäddade i tekniken. Alla är smala, och inte ens specifika promptar som efterlyste mer varierade kroppar kunde ändra på detta, säger Gustav Westberg.

Det snäva kroppsidealet var alltså svårt att bortse ifrån. Forskarna såg dock tecken på att Open AI, som ligger bakom Dall-e och Chat gpt, tagit till sig av kritiken kring brist på mångfald och visade en etnisk diversitet i bilderna.

Bilderna visade också att Dall-e blandade ett realistiskt visuellt uttryck, med djup i skärpan och kontraster. Även om de verkliga bilderna var kraftigt överrepresenterade överraska Dall-e ibland med overkliga scener som skateboardande ungdomar på Nordpolen. Forskarna uppmanar till att fundera över vilken påverkan detta får på hur vi kommunicerar och vilka ideer och tankar som kommer få ta plats.

– Tjänster som Dall-e har och kommer att ha en stark påverkan på vår visuella kultur, inte bara för hur vi kommunicerar, utan också för vilka idéer och värderingar vi kan kommunicera. Generativ AI måste betraktas som lika revolutionerade som fotografiet och televisionen. Masskommunikation är till sin natur upprepande och vi bör kritiskt fråga oss vilka följderna blir när vår visuella kommunikation blir alltmer utslätad, trots de tillsynes oändliga möjligheter som generativ AI erbjuder, säger Gustav Westberg.

23 oktober 2024Uppdaterad 23 oktober 2024Reporter Therese Bengtnerai

Voisters nyhetsbrev

SENASTE NYTT