AI används i vården – men utan arbetsgivarnas insteg
Foto: Mostphotos
Var fjärde läkare i vården använder idag AI i sitt arbete. Trots detta saknar de flesta av dem riktlinjer på sin arbetsplats, och sex av tio läkare upplever att deras arbetsgivare inte satsar på AI. Det visar en ny undersökning gjord av Sveriges läkarförbund.
Hälften av alla läkare som använder AI i sitt arbete gör det dagligen, främst för att skriva journaler. Ändå är det ynka 6 procent som har riktlinjer för detta eller andra delar av AI-användningen.
– Det är förenat med stora risker att införa AI-system i en miljö som sjukvården. Tekniken riskerar att dra fel slutsatser och patienternas integritet hotas om inte systemen är tillräckligt robusta. Kunskapen behöver öka och arbetsgivarna måste ta fram riktlinjer som gör att kraften i AI kan användas på tryggt sätt, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande för Läkarförbundet.
Låg prioritet och bristande kunskap
Sex av tio läkare upplever att deras arbetsgivare inte prioriterar ett AI-införande. Mer än varannan läkare ser bristande kunskap som ett av de bakomliggande hindren, och många anger bristen på anpassade lösningar som en utmaning.
För att inte hamna efter, och säkerställa AI-kompetensen inom vården, efterfrågar Läkarförbundet i ett pressmeddelande att staten ska ta ett större ansvar. Vidare skriver man att AI-kommissionen som regeringen tillsatt behandlar vårdens behov i en alltför begränsad omfattning, och att Läkemedelsverkets vägledning är alltför tunn.
– Staten måste ta ett större ansvar, regionerna klarar inte det här på egen hand. AI kan inte bara handla om hur näringslivets konkurrenskraft ska stärkas, det måste också handla om hur vi utnyttjar potentialen i vården på bästa sätt och samtidigt undviker de fallgropar som finns, säger Sofia Rydgren Stale.
Läs mer om ämnet: