Regeringens nya storsatsning ska stärka Sveriges digitala infrastruktur
Bild: Kristian Pohl/Regeringen, Adobe stock
Regeringen vill göra en betydande satsning för att stärka det civila försvaret inom sex områden varav ett är elektronisk kommunikation och post. Hit ämnar man tillföra totalt 6,7 miljarder kronor under en period på sex år. Syftet är att säkerställa att Sveriges nationella, internationella och digitala kommunikation klarar påfrestningar av såväl höjd beredskap som krig.
De nya medlen ska användas för att öka den digitala infrastrukturens robusthet och redundans. Det innebär att infrastrukturen ska klara stora påfrestningar och göras mindre beroende av enskilda delar genom tillgängliga reservdelar och alternativa lösningar, som reservkraft vid långvariga elavbrott och alternativa vägar för datatrafik. Funktioner, tjänster och användardata ska vara skyddade under alla omständigheter.
– En stor lärdom från kriget i Ukraina är att motståndskraften i digital infrastruktur är helt avgörande för att stå emot ett väpnat angrepp. Det blir därför allt viktigare att skydda exempelvis mobilmaster, sjökablar och fiberkablar. Många digitala tjänster är av stor betydelse för totalförsvaret, samtidigt som många funktioner vi tar för givna i vardagen är helt beroende av den infrastrukturen. Det kan handla om att skicka SMS, ringa i telefon eller betala med kort, kommenterar civilminister Erik Slottner satsningen till Voister.
Post- och telestyrelsen tar täten
Post- och telestyrelse kommer att leda arbetet med att samordna åtgärder i beredskapssektorn, där höjd säkerhet för berörd infrastruktur och samarbete med näringslivet står i fokus. Näringslivet bidrar sedan tidigare genom den nationella telesamverkansgruppen (NTSG) som både jobbar med totalförsvarsplanering och hur digital infrastruktur ska återställas i ett utsatt läge.
Övriga områden som regeringen tillsätter medel till är transport, energi, livsmedelsförsörjning och dricksvatten, vård och hälsa samt räddningstjänst och skydd.
Samtliga områden ingår i en gemensam ekonomisk planeringsram för civilförsvar, som sträcker sig från 2025 till 2030. Förslaget ska lämnas till riksdagen i samband med budgetpropositionen 2025 och bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Sverigedemokraterna.
Läs mer om ämnet: