Nytt journalsystem ska effektivisera och säkra vården i Västerbotten

Region Västerbotten förbereder nu ett byte av journalsystem tillsammans med åtta andra regioner. Det nya systemet ska möjliggöra ett mobilt arbetssätt, högre säkerhet och generera en effektivare och mer datadriven vård för regionens patienter.

– Förutom säkerhet som genomsyrar nästan allt och tar mycket fokus parallellt, så ligger vårt stora fokus i region Västerbotten på ett nytt journalsystem. Vi planerade att införa det under hösten, men nu har det skjutits fram och vi ska in med det under våren 2025. Så det är mycket fokus på förberedelserna inför det införandet, både på tekniksidan och på verksamhetssidan, säger Nils-Petter Augustsson, CTO, region Västerbotten. 

Ni är inte ensamma om att införa det? 

– Nej vi är tillsammans nio regioner och kallar oss Sussa, som i samverkan har upphandlat ett nytt journalsystem. Och vi tillsammans har en gemensam förvaltning av det här, vilket gör att vi får stordrift och inte behöver uppfinna hjulet, utan vi kan samverka i större utsträckning kring både funktioner, konfigurationer och standarder. 

Varför gör ni förflyttningen? 

– Det är nästan 30 år sedan vi införde vårt nuvarande journalsystem, så det är hög tid att byta ut journalsystemet mot ett annat som har egenskaper som behövs idag. Inte minst för att få till ett mobilt arbetssätt och nå en högre säkerhet och robusthet. 

Vad är förhoppningen att det här ska kunna ge er och de andra regionerna? 

– Definitivt att vi får en gemensam journal. Idag har vi vår huvudjournal, men sen har specialistområdena i många fall egna journalsystem. Nu får vi inom regionen en enda journal som följer patienten. Därutöver kan vi få till ett mobilt arbetssätt, där vi kan få mobil information ända ut till patienten, både för att samla in information och mata in mätvärden. Om man går ut och tar tempen till exempel kan man skriva in det direkt i journalen, men också för att man ska kunna svara på frågor från patienten. Man får hela tiden uppdateringar så att man har det senaste. 

Så man har allt tillgängligt i telefonen i stället för på en dator? 

– Precis, i stället för att springa i väg och kolla så kan man ge svar direkt. Det är en otrolig tidsbesparing och också en kvalitetshöjning av information. 

En journal, vad innebär det exakt? 

– Att oavsett avdelning, om man är på akuten eller någon annan avdelning, får man direkt uppdatering i sin egen journal. Momentant. Tar du en temp eller annan provtagning så får du det uppdaterat i journalen direkt, utan fördröjning. Vilket gör att du har mycket mer information och kan snabbt informera patienten när de frågar eller har någon fundering. 

Så är det inte idag? 

– Så är det inte idag, inte på alla ställen. Men nu får vi det överallt. 

Okej, så om ungefär ett år ska det vara i drift? 

– Då ska det vara i drift. Nu pågår febrilt förberedelser både på tekniksidan, det är mycket där som ska förberedas. Vi ska etablera en egen lokal förvaltning som ska ta hand om de delar som vi ansvarar för i regionen. Men också på verksamhetssidan där vi förbereder själva införandet. Att utifrån de checklistor som har tagits fram kolla över hur vi ska förbereda oss som verksamhet. Allt från vilka utbildningar vi ska gå, vad behöver migreras, vad gör vi både före, under och efter produktionssättningen, och så vidare. Det är mycket som ska förberedas inför en sådan här stor övergång.  

Och för så många aktörer också, nio regioner. 

– Nio regioner och hos oss så har vi 10 000 anställda, det är många, kanske sju, åtta tusen som berörs. Det är ett stort införande. 

Och för patienterna i region Västerbotten, vad är förhoppningarna att det här ska ge? 

– Definitivt en snabbare, effektivare vård och mer information vid rätt tillfälle. Att kunna få snabbare svar på frågor. Det är väl den stora förhoppningen. Och början på ett nytt mobilt arbetssätt för fler tillämpningar. Det är vår förhoppning, avslutar Nils-Petter Augustsson, CTO, region Västerbotten. 

6 september 2024Uppdaterad 13 september 2024Reporter Fredrik Adolfssonregion

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng